open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Nastavak suđenja za smrt Džene Gadžun: Advokati optuženih traže isključenje javnosti iz postupka
U Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je ročište u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić-Alajbegović i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja. Prije čitanja optužnice napravljena je pauza, a Sudsko vijeće se povuklo kako bi razmotrilo zajednički zahtjev advokata optuženih za isključenje javnosti iz ovog postupka. 
21.12.2023. u 10:52
get url
text

Advokat Alen Nakić, branilac optuženog doktora Suada Rožajca, kazao je da je odbrana 14. decembra podnijela zajednički zahtjev za isključenje javnosti iz ovog postupka, zbog kako je pojasnio, zaštite integriteta samog postupka, zaštite interesa i oštećenih i optuženih. Optuženi su, nastavio je on, izloženi različitim neprijatnostima, čime im je ugrožena sigurnost. 

- Proces ne bi trebao biti predmet rasprave javnosti, nego predmet rasprave suda - istakao je Nakić. 

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu advokata jer smatraju da je neosnovan. Pojasnili su da će naknadno tražiti isključenje javnosti iz dijelova suđenja koje se odnosi na iznošenje podataka o preminuloj maloljetnoj djevojčici.  

Replicirao je Nakić te rekao kako je očigledno različito poimanje javnosti u ovom postupku. On je Tužilaštvo optužio da koristi javnost kao sredstvo za stvaranje slike o optuženima, kako bi se posljedično stvorio pritisak i na sud.  

- Kako postoje razlozi za povremena isključenja javnosti, onda treba skroz isključiti javnost. Ili odmah ili nikako - kazao je on, na što mu je tužiteljica pojasnila da zakon poznaje isključenje javnosti po fazama. 

Iz Sudskog vijeća izuzet je sudija Adi Isaković. Njegovo izuzeće tražio je advokat Nakić jer mu je sudija Isaković vjenčani kum. 

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović" obavljali "rutinsku" operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.