open-navfaktor-logo
search
Predmet Bosna
Nastavak suđenja Zukiću i Sarajliću, u Općinskom sudu danas svjedoči i Šefik Džaferović
U nastavku suđenja u predmetu "Bosna" gdje je prvooptuženi Amir Zukić, nekadašnji sekretar SDA, nastavljeno je jutros u Općinskom sudu u Sarajevu.
11.10.2021. u 10:02
get url
text

Danas će svjedočiti članovi Kadrovske komisije SDA, a među svjedocima je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je član ove komisije, javlja N1.

Predmetom su obuhvaćeni i Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić, za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Oni se terete da su počinili sljedeća krivična djela: primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivično djelo protuzakonito posredovanje, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, te nedozvoljeno držanje oružja.

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Asim Sarajlić se tereti da je koristeći svoj položaj posredovao prilikom zapošljavanja, čime je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.