open-navfaktor-logo
search
Ne bi pravili probleme
Nešić: Nama je prihvatljiv svaki dogovor između Bošnjaka i Hrvata
Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), nakon današnjeg sastanka sa specijalnim izaslanicima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, kazao je kako je opozicionim strankama u Republici Srpskoj prihvatljiv dogovor između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji, te da oni zbog toga ne bi pravili probleme.
29.10.2021. u 19:23
get url
text

- Mi smo njima ukazali na probleme koji je donio nametnuti zakon gospodina Inzka i da je to na neki način bio vjetar u leđa vladajućoj koaliciji, kako u RS-u, tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Oni su izrazili razumijevanje za nas i apelovali da u razgovoru dođemo do dogovora – kazao je Nešić.

Istakao je i da su na sastanku mogli da čuju kako oni smatraju da se zakon možda može u nekim segmentima mijenjati, odnosno doraditi da bude prihvatljiv za sva tri naroda u BiH.

- Također mi je drago što sam od godspodina Palmera čuo da za njih nije upitna pozicija RS-a u okviru BiH i da oni žele da kroz izmjenu Izbornog zakona, koji bi trebao dobiti dvotrećinsku većinu, da dođu do prihvatljivog rješenja za sva tri naroda. Mi smo rekli da je nama u opoziciji prihvatljivo da zbog implemenrtacije presude Sjedić-Finci ide jedan član Predsjedništva iz RS-a, bez prefiksa srpski, a da nam nije problem da prihvatimo sve ono što se dogovore u Federaciji, da to bude asimetrično rješenje u odnosu na RS – kazao je.

Nešić je naglasio kako je opozicionim strankama u RS-u prihvatljivo "sve ono što predstavlja dogovor u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata i po tom pitanju ne bi pravili problem".

- Također smo kazali da ne vjerujemo i da smo skeptični da u ovoj godini može doći do promjene Izbornog zakona jer to nije u interesu vladajuće većine. Njima u potpunosti odgovara ovaj Izborni zakon. Rekli smo i da sva korupcija i kriminal potječu od političke korupcije, odnosno da imamo situaciju da izbore ne odlučuju birači, nego brojači - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.