open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Ni 30 sati od hapšenja Debevec i Mehmedagić nisu ispitani
Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, već 30 sati od hapšenja, još nisu ispitani od postupajućeg tužioca. 
19.12.2023. u 22:20
get url
text

VEZANI TEKST - Debevec i Mehmedagić predati Tužilaštvu BiH

Ovu informaciju Faktoru je potvrdila braniteljica Ranka Debevca Tatjana Savić. 

Osnov sumnje koji se na teret stavlja njenom branjeniku Savić je saznala sa press konferenecije glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića. 

Kajganić je danas kazao da su osumnjičeni za navodno nelegalno prisluškivanje pojedinih sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva BiH 2020. godine.

Kako saznajemo, do iza 17 sati nije bila ispitana ni advokatica Vasvija Vidović, koja je u nadležnost Tužilaštva predata u popodnevnim satima, nešto poslije Debevca i Mehmedagića. 

Uobičajena je procedura da osumnjičeni nakon hapšenja u policijskoj agenciji mogu biti zadržani do 24 sata, nakon čega se predaju u nadležnost Tužilaštva. Tužilaštvo potom ima još 24 sata da osumnjičenima predoči ono za što se terete i ispita ih na te okolnosti, nakon čega donosi odluku o eventualnom prijedlogu za pritvor.

Kako se dalo naslutiti iz današnjeg istupa glavnog tužioca Kajganića, Tužilaštvo namjerava uputiti prema Sudu prijedlog za pritvor.

S obzirom na to da iz Tužilaštva nakon press konferencije Milanka Kajganića nije bilo novih informacija, nije poznato zbog čega se cijela procedura razvlači do pred sam istek zakonskih rokova.

U pijedinim medijima pojavile su se određene informacije da su u sklopu istrage ovog slučaja saslušani određeni uposlenici Suda BiH, iako nije poznato u kojem svojstvu, ali zvaničnih informacija o tome nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.