open-navfaktor-logo
search
Odgovori iz SDP-a
Nikšić: Da li je za BiH bolji Mijatović ili SDS koji negira genocid; Mijatović: Ako mislite da sam Dodikov, molim vas...
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH kaže kako je "pitanje izbora delegata u Narodnoj skupštini RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitanje koje je ovih dana jako važno medijima i nekim ljudima u Sarajevu, jer eto svi su se nasekirali kako ćemo se mi opredjeliti". 
23.11.2022. u 10:25
get url
text

VEZANI TEKST - Sabina Ćudić o SDP-u i Pokretu za državu: Perspektivu naše zemlje serviraju Dodiku na pladnju

- Savjetuju nas, ucjenjuju, napadaju. Ispade da je više njima stalo do Banja Luke i Republike Srpske nego ljudima koji tamo žive. Nedavno sam rekao da mi je nevjerovatno kako su neki mediji u Sarajevu fascinirani opozicijom u Republici Srpskoj. Da odmah otklonim dilemu, ne zavisi od Pokreta za državu hoće li SNSD imati tri ili četiri delegata. To zavisi od opozicije u Narodnoj skupštini. Zašto bi se podrazumijevala naša podrška njima, a njihova našem kandidatu ne, pogotovo imajući u vidu da u kampanji nije ostvarena nikakva saradnja? Naprotiv, oni su tada bili dovoljni sami sebi. Zato imam potpuno pravo postaviti svima nama u Federaciji, onima dobronamjernim i onim drugim, onima koji su se stvarno nasekirali i onima koji samo pokušavaju pokupiti jeftine političke poene: da li je za interese države bolje da u Domu naroda BiH sjedi Vojin Mijatović, čijim stavovima, izjavama, hrabrošću, patriotizmom smo se svi u Sarajevu kitili ili da to bude predstavnik SDS-a ili PDP-a?

Naravno da ja nemam dileme kako je za državu neusporedivo bolje da u Domu naroda BiH sjedi Vojin umjesto bilo kojeg delegata koji negira genocid, osporavatelja države i ljubitelja Putinovog režima, iz koje god stranke sa sjedištem u Banjoj Luci – pozicije ili opozicije – dolazili. Ponudili smo opoziciji u Republici Srpskoj da podrže našeg kandidata i da tako oni pokažu da na državu i na interese svih građana gledaju drugačije od Dodika. Nisu pokazali spremnost da to učine, barem ne do danas. Da otklonim svaku dilemu, ja zaista smatram da nije dobro da bilo ko ima "kontrolni paket" od četiri mandata u bilo kojem klubu Doma naroda BiH, jer to otvara prostor za ucjene, blokade i neracionalne političke zahtjeve. Također, mogu garantirati u ime zastupnika SDP-a, ali bih se usudio isto tako garantirati i za ostale zastupnike Pokreta da neće glasati i podržati bilo koju od četiri liste SNSD-a - kazao je Nikšić za Raport. 

VEZANI TEKST - Zastupnik SDA u NSRS neće svojim glasanjem omogućiti SNSD-u četvrtog delagata

Oglasio se i potpredsjednik SDP-a i kandidat Pokreta za državu Vojin Mijatović, uz poruku svima koji targetiraju Pokret za državu kao isključivog krivca ako Dodik bude imao četiri delegata u Domu naroda BiH "Koliko mora biti licimerja i reći da sudbina BiH zavisi od pet glasova od 83".

- SDA-u kratka poruka poraženi ste na izborima u FBiH, porazili smo vas na izborima i u RS-u, o vama ću u detalje kada se ovo sve završi. Sahranjujete Pokret kako bi pokušali da razvalite koaliciju 8-orke i HDZ-a i kako bi izbjegli odlazak u opoziciju koji vam je siguran. Razvaljujete sve jer ne znate kako da namirite stotine vaših gladnih funkcionera kojima se izmakla stolica po prvi put u životu. Pokret postoji i bez vas i postojaće.

NS-u kratka poruka, rekli ste da HDZ možda možete progutati, ali da sa SNSD-om nećete u koaliciju. HDZ je bio vrlo jasan na državnom nivou SNSD je partner, nemojte od nas praviti alibi, donesite odluku preko svojih leđa, a ne preko naših, jednom imajte kičmu u životu.

SDP BiH će na svojim organima donijeti odluku, donosile su se odluke i u težim momentima pa tako će i sada. Sve medije molim za strpljenje ovu utakmicu igraćemo do posljednjeg minuta, bez senzacija, bez šizofrenije uz sve pritiske i teret koji se sa tonom licimjerja nameće.

Onima koji misle da sam ja ili bilo ko iz Pokreta Dodikovi, molim vas da mi se nikad više u životu ne obratite. Jedna je stvar sigurna odluka će biti po našim principima i nahođenju, nikakav pritiska neće utjecati na našu odluku, a uvjervam vas da mi nećemo plaćati fakturu za 27 godina sranja u kome ste svi podjednako učestvovali.
Dodik je ogroman problem za ovu zemlju, ali sigurno nije jedini, ovoj zemlji će biti puno bolje kad Dodik ode ali i mnogi vi sa njim, Dodika sigurno nećemo spašavati ali nećemo ni vas to vas uvjerevam.

I na kraju onima koji ne shvataju, sav ovaj cirkus je zbog općeg rata ko će biti vlast na nivou FBiH i države, mi smo samo odličan alibi svima koji nemaju hrabrosti da prihvate poraz sa jedne strane ili da preuzmu odgovornost za buduće koalicije sa druge strane. Ne interesuje ni jedne ni druge šta će biti sa Pokretom ni sa svima nama kada ispune svoje ciljeve, kada se formira vlast na svim nivoima više niko ni ovo ni nas neće spomenuti. Građanima ove zemlje jasna poruka 27 godina živite u sreći i blagostanju, jedno vas uvjerevam ja neću biti taj koji će kvariti tu sreću i blagostanje, odluke će donijeti oni koji su vam tu sreću i blagostanje donosili svih ovih 27 godina - poručio je Mijatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.