open-navfaktor-logo
search
Federalni premijer
Nikšić: Presuda Ustavnog suda FBiH za UKC Tuzla potvrdila argumentaciju Vlade
AUTOR: Fena
30.05.2024. u 17:17
get url
text
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine potvrđena je argumentacija Vlade FBiH u vezi sa osnivačkim pravima nad Kliničkim centrom Univerziteta u Tuzli, navodi federalni premijer i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. 
- Pozdravljam presudu koja je izuzetno važna kako bi se osiguralo zakonito i ustavno poslovanje ovog kliničkog centra. Presudom se staje ukraj protivustavnom djelovanju vladajuće koalicije u TK. Današnja presuda najbolji je dokaz licemjerja kvazi-patriota. Dok javno vrište zbog zakonite procedure imenovanja sudija i jačanja institucija, braneći se navodno zaštitom ustavnog poretka, istovremeno svjesno krše Ustav da bi zaštitili uske stranačke i finansijske interese - navodi Nikšić.
Smatra da su zbog "samovolje i nezakonitog djelovanja kantonalnih vlasti u TK sve najviše trpili pacijenti".
-Ali, to kantonalnim vlastima u borbi za poziciju više ili koji finansijski interes više njihovih tajkuna očito nije bilo važno. Na vagi između života građana i ustavnog poretka s jedne strane i tajkunskih interesa s druge, u Vladi TK su prednost dali ovim drugim. Toliko i o brizi za Ustav i o brizi za građane - naveo je Nikšić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.