open-navfaktor-logo
search
Zbog 9. januara
Nove sankcije Ujedinjenog Kraljevstva za podrivanje Ustava Bosne i Hercegovine
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva danas je primijenila režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu na bh. firmu koja je uključena u podrivanje Ustava ove zemlje. Kako je saopćeno, riječ je o marketinškoj agenciji Mania.   
15.01.2024. u 13:19
get url
text

- Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud BiH donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah.

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je osiguran Dejtonskim mirovnim sporazumom - izjavio je ambasador Julian Reilly. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.