open-navfaktor-logo
search
U Istočnom Sarajevu
Novi sastanak vladajuće petorke sutra: Hoće li i ovaj biti konstruktivan pa donijeti blokade
Sastanak stranaka vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine bit će održan u Istočnom Sarajevu.
15.10.2023. u 16:29
get url
text

VEZANI TEKST - Zakazana sjednica Vijeća ministara BiH, dnevni red još nepoznat, čeka se sastanak kod Dodika

Domaćin sastanka je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, iz kojeg je saopćeno da će se predstavnici koalicije okupiti u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu, s početkom u 15 sati.

Na ovaj sastanak očito čeka sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer je zakazana za srijedu, ali bez predloženog dnevnog reda. Ipak, na jednom od prošlih sastanaka, onog u augustu, stranački partneri su dogovorili i potpisali usvajanje zakona o sudovima u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH, pa ga je SNSD odmah dan kasnije "skinuo" s dnevnog reda Vijeća ministara i počeo osporavati.

Prethodni sastanak partnera u vlasti (SNSD, HDZ i "Trojka" koju čine SDP, Naša stranka i Nip) održan je u Mostaru 25. septembra. Domaćin je tada bio predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je taj sastanak ocijenio konstruktivnim te je govorio o usaglašenosti stavova po pitanju nekih zakona, ali u praksi su realizirane samo blokade SNSD-a. U Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su oborili tri zakona, a potom je otkazana hitna sjednica Zastupničkog doma zbog neslaganja SNSD-a i "Trojke". 

Na novom sastanku moglo bi biti riječi opet o zakonu o sudovima, zakonu o Ustavnom sudu BiH kojim SNSD traži "protjerivanje" stranih sudija, o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po kojim bi se promijenio način imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH na način da u konačnici o tome odlučuju SNSD i HDZ u Domu naroda.

Očekuje se i razgovor o zakonu o vanjskim poslovima koji je ponovo na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 31. oktobra, a koji prvi put nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.