open-navfaktor-logo
search
Kompleksan zahvat
Novi uspjeh KCUS-a: Urađena prva minimalno invazivna procedura hirurgije jednjaka u BiH
Na Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uspješno je urađena prva minimalno invazivna procedura hirurgije jednjaka u Bosni i Hercegovini.  
29.11.2022. u 15:17
get url
text

Riječ je o hirurškoj proceduri resekcije jednjaka kod 62-godišnjeg pacijenta, kojem je dijagnosticiran tumor donje trećine jednjaka. 

Hirurški tim koji je uradio operaciju činili su prim. mr. sci Adi Mulabdić, mr. sci. dr. Adnan Kulo, dr. Amina Mehić i dr. Emsad Halilović, uz anesteziologinju dr. Amelu Muftić i instrumentare Arnesa Memiju i Melinu Šehić.

- Pacijentu je urađena minimalno invazivna ezofagektomiji (MIE), u ovom slučaju laparoskopsko - torakoskopsko Ivor Lewis ezofagektomija sa kreiranjem zahtjevnog spoja (anastomoze) jednjaka i želuca u desnom prsištu. Ovo je jedna od kompleksnijih i izrazito sofisticiranih procedura koju ranije nismo bili u mogućnosti raditi u KCUS-u.

Operacija je trajala skoro šest sati, a postoperativni tretman pacijenta protekao je bez komplikacija. Pacijent je nakon devet dana praćenja na Abdominalnoj klinici pušten na kućno liječenje – kazali su članovi hirurškog tima.

Klinika za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS-a je uvođenjem nove procedure napravila veliki iskorak u hirurškom tretmanu najtežih oboljenja jednjaka. Ranije su bolesnici bili izmještani u zdravstvene ustanove u neku od susjednih zemalja.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a, prof. dr. Sebije Izetbegović KCUS je u proteklih sedam godina značajno proširio spektar usluga, što je rezultiralo  kvalitetnijim liječenjem i povećanjem postotka uspješno izliječenih bolesnika.

- Izvrstan posao su uradili abdominalni hirurzi KCUS-a, uz odličnu podršku kolega anesteziologa i ostalog medicinskog osoblja. U skladu s postojećim Planom rada i razvoja KCUS- a u narednom periodu krećemo sa izgradnjom i opremanjem novih prostorija za izmještanje Klinike za opću i abdominalnu

hirurgiju na jednu od etaža Centralnog medicinskog bloka. Realizacijom ovog projekta značajno ćemo unaprijediti uvjete liječenja i boravka bolesnika, ali i rada svih uposlenika Abdominalne klinike.

Ne postoji nijedna klinika u KCUS-u u kojoj nismo značajno unaprijedili uvjete liječenja bolesnika i rada uposlenika od početka 2016.godine. Zahvaljujući predanom radu svih ljekara, medicinskog i nemedicinskog osoblja KCUS je danas respektabilna zdravstvena ustanova, u kojoj se liječe bolesnici iz cijele države, ali i iz inostranstva – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.