open-navfaktor-logo
search
Niko protiv
NSRS usvojila Dodikov zakon: Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u RS-u
Na osmoj posebnoj sjednici, zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u tom entitetu.
27.06.2023. u 18:40
get url
text

Ukupno 56 zastupnika glasalo je "za", niko nije bio suzdržan ili protiv.

Usvojeni su i zaključci koje su predložili zastupnici vladajuće većine, a u kojima se navodi da NSRS zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru toga usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

- NSRS traži od svojih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva prioriteta ne riješe - navedeno je.

Također, NSRS zadužuje Vladu RS-a da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS kojima će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

- Prema institucijama i organima RS koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, NSRS će donijeti zakone ili druge pravne akte o preduzimanju mjera i radnji, uključujući mjere njihovog ukidanja - istaknuto je u usvojenim zaključcima.

Nije usvojen zaključak koji je predložio PDP kojim se zadužuju predstavnici iz RS-a u institucijama BiH da ne učestvuju u njihovom radu dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH bez učešća stranih sudija. Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je rekao da je ovaj zaključak "neprihvatljiv", podsjećajući da je NSRS već ranije usvojila takav zaključak.

Prvi član Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH glasi: "Odluka kojom su pravila Ustavnog suda BiH izmijenjena i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine donesene nakon izmjena pravila Ustavnog suda BiH, neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske".

U ovom članu prihvaćen je amandman Kluba zastupnika SDS-a.

U članu 2. stav 1 je navedeno : "Odluke iz člana 1. ovog zakona neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH", a u stavu 2 :"Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud BiH".

Nadalje, u članu 3. se navodi: "Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske".

U posljednjem, članu 4. stoji : "Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS".

Predlagači ovog zakona su bili predsjednik RS-a Milorad Dodik, zastupnici i Vlada RS-a.

U razlozima za njegovo donošenje, podsjeća se da je Ustavni sud BiH 19. juna 2023. godine održao vanrednu plenarnu sjednicu, na kojoj je usvojio Odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine RS-a.

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a", predlagači su naveli da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem RS, što predstavlja "naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja, a u skladu sa članom 109. stav 1. Ustava RS".

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio rigorozne mjere prema onima u RS koji ne ispoštuju novi zakon, uključujući i zatvorske kazne.

Dodik je najavio i da će, ukoliko SIPA, Sud i Tužilaštvo BiH, preduzmu bilo kakve aktivnosti povodom posljednjih odluka NSRS, zabraniti i njihov rad u Republici Srpskoj.

- Ako Sud i Tužilaštvo BiH pokušaju da djeluju putem progona, doći ćemo ovdje i donijeti zakon o neprimjenjivanju odluka Suda i Tužilaštva BiH – kazao je Dodik u NSRS-u.

Istakao je i da će biti "ukinut" svaki sud u RS-u koji se ogluši o današnju odluku NSRS-a i nove zakonske odredbe, te najavio izmjene Krivičnog zakonika RS-a koji će predvidjeti kaznu zatvora od godinu dana za onoga ko "inkriminira" ovakvu odluku RS-a.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, odgovarajući na određene diskusije i sumnje po pitanju mogućih sigurnosnih izazova koji bi mogli uslijediti, tvrdi da ova odluka neće dovesti do sukoba, te da skupština RS-a donosi političku odluku.

- Do kakvih sukoba će dovesti? Zato što neko u FBiH prijeti da će izvesti vojsku? Kakvu vojsku? Policiju? Može li druga policija preći ovamo, neće... SIPA-u? Da li tamo sjede i Srbi i Hrvati, da li su tamo i bivši pripadnici MUP-a RS... Nemojte da upadamo u paranoju. Niko se ne bi upuštao u bilo šta što bi našim garđanima izazavalo probleme sigurnosne prirode. Hoćemo da uvedemo reda i uvest ćemo ga – rekla je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.