open-navfaktor-logo
search
Pred istek roka
O rezolucijama EBRD-a u srijedu, hoće li ministri iz RS-a opet biti kontra
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je prošle sedmice odgođena, sazvana je za 30. mart, dva dana prije isteka roka u kojem predstavnik Bosne i Hercegovine treba glasati o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) po pitanju sankcija Rusiji i Bjelorusiji zbog ruske agresije na Ukrajinu.
29.03.2022. u 08:03
get url
text

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara u srijedu naći će se izjašnjenje upravo o dvije rezolucije EBRD-a, nakon što ih ministri iz RS-a nisu podržali u prvom krugu glasanja.

VEZANI TEKST - Ministri iz RS-a protiv rezolucija EBRD-a, zašto to nije politički pametno

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije, odnosno kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

O njima treba glasati guverner Bosne i Hercegovine u EBRD-u, a to je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.

Da rok za glasanje o rezolucijama istječe 1. aprila Bevandu su nedavno podsjetili specijalni predstavnik Evropske unije za BiH i šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler uz prisustvo predstavnika osam ambasada država Evropske unije.

Osim ovih rezolucija, Vijeće ministara BiH u srijedu treba ponovo glasati o odluci o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.