open-navfaktor-logo
search
BiH bez saglasnosti
Ministri iz RS-a protiv rezolucija EBRD-a, zašto to nije politički pametno
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije imalo konsenzus da predstavnik Bosne i Hercegovine podrži rezolucije Evropske banke za obnovu i razvoj kojim se uvode sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu. Prema informacijama koje smo dobili iz više izvora, protiv su bili ministri iz bh. entiteta Republika Srpska.
23.03.2022. u 08:01
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Svoj glas tako u petak nisu dali Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Staša Košarac (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vojin Mitrović (SNSD), ministar komunikacija i prometa BiH, te Miloš Lučić (DNS), ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

S obzirom na to da nije bilo konsenzusa, Vijeće ministara BiH glasat će o ovome u drugom krugu. 

No rok do kojeg guverner Bosne i Hercegovine u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) treba glasati je 1. april, a nije poznato kada će se ponovo Vijeće ministara BiH o ovome izjašnjavati. Sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda bila je planirana za srijedu, 23. mart, ali je odgođena. Guverner BiH u EBRD-u je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

VEZANI TEKST - Evropska banka za obnovu i razvoj sprema uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji

Ekonomski analitičar Admir Čavalić istakao je da nije politički pametno donositi ovakve odluke i ne učestvovati u rezolucijama tako bitne institucije za BiH kao što je EBRD.

- To povećava rizike u smislu izostanka određenog vida podrške, naročito pri gradnji infrastrukturnih projekata u BiH. Zato bi bilo bi dobro da se revidira ovo pitanje jer generalno to je više u vezi s ekonomskim procesima, ekonomskom realnošću, odnosno ekonomskom perspektivom nego za neke političke odnose s Rusijom, zemljama EU-a i tako dalje – rekao je Čavalić.

Dodao je da nije dobro da se Bosna i Hercegovina izostavi u kontekstu osude EBRD-a, i da spada u red zemalja koje nisu sudjelovale u ovakvim, makar i simbolilčkim rezolucijama.

- Mi, s druge strane, spadamo u red zemalja koji je izuzetno zavisan od podrške ove banke i naročito razumijevajući da imamo nedostatak infrastrukturnih projekata, da imamo nerazvijenu infrastrukturu – naglasio je Čavalić.

Nismo uspjeli dobiti izjave ministara iz RS-a zašto su bili protiv da daju saglasnost za glasanje o rezolucijama EBRD-a. Samo je ministar Lučić kratko kazao da je to pitanje za predsjedavajućeg Tegeltiju.

Koliko je ovo pitanje važno pokazao je sastanak održan uoči sjednice Vijeća ministara BiH u petak. Tada je specijalni predstavnik Evropske unije za BiH i šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler uz prisustvo predstavnika osam ambasada država Evropske unije Bevandi uručio demarš, odnosno stav Evropske unije u vezi s glasanjem o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj.

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije, odnosno kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Tada je Bevanda istakao da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.