open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
O smjeni Fikreta Abdića za mjesec: Nedostaju potpisi vijećnika SDP-a, najavili ranije da su "za"
Opozicioni vijećnici Općinskog vijeća Velika Kladuša, njih 12, potpisalo je inicijativu za opoziv Fikreta Abdića, načelnika te općine i osuđenog ratnog zločinca koji je kaznu zatvora odležao u Hrvatskoj, ali im nedostaju još tri kako bi smjena mogla biti i izglasana.
13.08.2021. u 13:51
get url
text

Inicijativu je potpisalo pet vijećnika SDA, po dva vijećnika Naše stranke i NES-a, jedan iz DNZ-a, te dva nezavisna vijećnika.

Čekaju se potpisi tri vijećnika SDP-a BiH.

Interesantno je da su vijećnici SDP-a BiH, te SDA, Naše stranke i NES-a prije mjesec dana najavili inicijativu za opoziv Abdića i čekali su da dobiju zeleno svjetlo dva nezavisna vijećnika, a sada, kada su dobili potpise dva nezavisna vijećnika, čekaju se potpisi tri SDP-ova vijećnika.

VEZANI TEKST - Može li opozicija smijeniti Fikreta Abdića: Najavili su, fali im jedan glas

- Inicijativu smo podnijeli prije dva dana. Imamo 12 potpisa, ostaju još tri. Ali vjerujem da ćemo imati 15 ruku, koliko je i dovoljno da se izglasa opoziv – kazao nam je Asim Veladžić, šef Kluba zastupnika SDA u Općinskom vijeću Velika Kladuša.

Dodao je da su prije mjesec dana, kada su izašli sa najavom ove inicijative, čekali na dva nezavisna zastupnika, te da je tada uz njih bio SDP BiH, ali da oni sada još nisu potpisali, da "nešto čekaju".

- Sada su potpisala ova dva nezavisna, čeka se na tri SDP-ova – rekao je Veladžić.

On je istakao da bi u prvoj sedmici septembra mogao biti održan kolegij Općinskog vijeća, a sjednica, na kojoj bi se glasalo o opozivu načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića, bi mogla biti sredinom septembra.

Izjavu Aladina Ćerimovića, predstavnika SDP-ovih vijećnika u Velikoj Kladuši, nismo uspjeli dobiti jer nam se nije javljao na telefon.

Vijećnici su Abdićevu smjenu zatražili jer, kako su obrazložili, načelnik ne vrši svoju dužnost, ne dolazi na posao, ne podnosi izvještaje o svim radu, ne pojavljuje se u javnosti.

Osim toga, Abdić, naveli su, ne dolazi na sjednice Vijeća (bio je na samo jednoj i to online), nije podnio prijedlog sa osnovama programa i politike koju treba ostvariti za vrijeme mandata a što je morao uraditi tri mjeseca nakon konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća, odgovorio je u roku na tek deset posto vijećničkih pitanja.

- Načelnik Općine sastanke sa uposlenicima Općine održava u privatnim kućama ili prostorijama Laburističke stranke, što je mimo svih normi ponašanja i rada jednog općinskog načelnika – piše u obrazloženju inicijative.

{$galerijaFotografija}

Obrazloženje inicijative za opoziv Fikreta Abdića, avgust 2021.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.