open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje iz ViK-a
Obratite pažnju: Zašto je voda iz česme ponekad bijela ili ostavlja bijele tragove
Povremena pojava bijele vode iz česme posljedica je prisutnosti mikroskopskih mjehurića zraka u vodi koji nastaju uslijed promjena u pritisku ili temperaturi vode u toku transporta kroz cjevovod. Mjehurićima se zrak oslobađa iz vode tako da u čaši ode prema gore i nakon dvije-tri minute voda postane bistra.
13.09.2023. u 07:52
get url
text
Česma

Pojava bijele vode usljed prisutnosti mjehurića zraka je prirodna fizikalna pojava, ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode i nema povezanosti s prisustvom hlora u vodi, saopćeno je iz Vodovoda i kanalizacije Sarajevo.

Svaka prirodna voda sadrži veće ili manje količine rastvorenih minerala. Dužim stajanjem vode, a naročito prokuhavanjem vode dolazi do taloženja minerala i to uglavnom kalcijum karbonata i magnezijum karbonata u vidu bijelog taloga – kamenca. Količina kamenca koja se taloži izravno ovisi o sadržaju minerala u vodi, odnosno od tvrdoće vode. Ukoliko su u vodi prisutni joni željeza kamenac može biti narandžaste ili smeđe boje.

Tvrdoća vode u sarajevskom vodovodnom sistemu je 10 – 14 °dH (srednja tvrda voda), osim u dijelu Ilidže u zoni vodosnabdijevanja "Stup" gdje je tvrdoća 18 – 19 °dH (tvrda voda).

Tvrdoća vode je prirodna karakteristika vode i ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Kratkotrajna pojava žute, narandžaste ili smeđe boje vode je karakteristična za situacije nakon prekida u vodosnabdijevanju, bez obzira na to da li je do prekida došlo usljed zatvaranja vode zbog radova koje vrši KJKP Vodovod i kanalizacija ili je voda zbog radova ili iz nekog drugog razloga zatvorio upravitelj objekta. U tim situacijama se voda iz tzv. "slijepih krakova" tj. dijelova vodovodnih instalacija u kojima voda nije u redovnoj cirkulaciji (na primjer u stanovima u kojima niko ne boravi) vraća se u cjevovod i nakon uspostavljanja vodosnabdijevanja, ta se voda prva pojavljuje u česmama. U slijepim krakovima može doći do korozije unutarnje instalacije i do pojave željeza u vodi koja daje karaketrističnu žutu, narandžastu ili smeđu boju.

Svim ispitivanjima uzoraka vode koja nakon prekida u vodosnabdijevanju ima pojavu navedenog obojenja i uzoraka nakon ispiranja do pojave uobičajenog izgleda vode, utvrđeno je da koncentracija željeza u uzorcima uzme neposredno nakon gubitka boje u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, tj. može se koristiti za piće.

Ukoliko se obojenje vode zadržava duže vrijeme od navedenog ili ako postoje drugi razlozi za sumnju u zdravstvenu ispravnost vode, građani se mogu obratiti našem Laboratoriji za kontrolu kvalitete vode na telefon 033/483-415 (od 7:30 do 16:00 sati) ili dispečerskom centru na telefon 033/210-707 (00:00 – 24:00 sati). Laboratorija će u slučaju potrebe izvršiti uzorkovanje vode na česmi ili na vodomjeru i obavijestiti zainteresiranu stranu o rezultatima ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode.

U svakom slučaju, bez obzira na to da li je došlo do pojave obojenja vode ili nije, preporučuje se ispiranje unutrašnjih vodovodnih instalacija nakon svakog prekida u vodosnabdijevanju ili nakon dužeg nekorištenja vode u objektu, kada odvrnete česmu pustite da vode oteče, poručuju iz Vodovoda i kanalizacije Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.