open-navfaktor-logo
search
Slijedi analiza
Od raspisivanja Općih izbora 2022. godine CIKBiH tužilaštvima podnio 44 prijave
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je od 4. maja 2022. godine, kada su raspisani Opći izbori 2022. godine, nadležnim tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.
07.11.2022. u 11:54
get url
text

Informacije je Centralna izborna komisija BiH uglavnom primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova i sve te informacije su putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima - saopćeno je iz CIK-a BiH.

Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića CIKBiH je po službenoj dužnosti dostavio prijave Tužilaštvu BiH.

Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati.

Za biračke odbore i općinske / gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom bit će podnesena prijava nadležnom tužilaštvu - navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.