open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Održan štrajk upozorenja u osam rudnika u FBiH: Traži se dogovor, ako ga ne bude, sve staje 23. maja
U svih sedam rudnika koji djeluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine te Rudniku mrkog uglja Banovići, jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja. Razlog je nepostizanje dogovora o kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva koji je istekao 30. aprila.
17.05.2022. u 10:30
get url
text

- Štrajk upozrenja ćemo održati i sutra. Očekujemo da se tokom današnjeg dana, ali i narednih dana, ukoliko bude potrebe, nastave razgovori, da ne bismo došli u situaciju da realiziramo odluku o generalnom štrajku u svim rudnicima koji smo zakazali za 23. maj - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika raudnika u Fedraciji BiH.

VEZANI TEKST - Džindić: Ako bismo povećali plaće rudarima za 20 posto, to bi na godišnjem nivou koštalo 60 miliona KM

On kaže da postoje dvije opcije za dogovor. Jedna je da se produži važenje starog kolektivnog ugovora uz izmjenu osnovice za obračun plaće, što bi značilo povećanje plaća za zaposlene u rudnicima. Druga je opcija da se u potpunosti usaglase stavovi o novom kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva, koji je također u većoj mjeri usaglašen, ali dogovora o nivou povećanja plaća još nema.

- Mislim da smo u ovom trenutku bliži produženju starog kolektivnog ugovora. Kada su u pitanju plaće, sindikati ne odstupaju od zahtjeva za povećanjem u iznosu od 20 posto. Ono što nam se nudi je povećanje od osam posto i to je ta razlika - pojašnjava Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.