open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
OHR: Puna saradnja sa visokim predstavnikom je temeljna obaveza prema Dejtonu
Narodna skupština Republike Srpske se priprema za razmatranje nacrta zakona kojim se pokušava ukinuti obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika u Službenom glasniku RS. Ovim nacrtom zakona se ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika. 
19.06.2023. u 15:26
get url
text

- Strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući RS, imaju obavezu da u potpunosti surađuju sa visokim predstavnikom. Nikakva politička retorika ili izmjena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove uposlenike ove obaveze.

Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumijevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis.

Neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Općem okvirnom sporazumu za mir. Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka.

- Oni trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama - rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.