open-navfaktor-logo
search
Iz Srbije
Okolić dao saglasnost, Podžić opozvao: Banjalučki Kosmos namjerava uvesti lansere za ruski raketni sistem NEVA
Banjalučka firma Kosmos, povezana sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, namjerava uvesti tri lansera raketa za ruski raketni sistem NEVA-S125, saznaje Istraga.
16.11.2021. u 15:31
get url
text

Kako piše ovaj portal, oni su početkom oktobra ove godine dostavili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz. Ovo je ministarstvo, potom, Zzhtjev preduzeća Kosmos proslijedilo na ocjenu Ministarstvu sigurnosti BiH, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu odbrane i Obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH.

- Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić (SNSD) krajem je oktobra iskoristio odsustvo ministra Sifeta Podžića te je dao saglasnost na uvoz ove vojne opreme - ustvrdio je izvor Istrage iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, nakon što se vratio sa službenog puta, ministar Podžić je 8. novembra ove godine opozvao saglasnost koju je 27. oktobra potpisao njegov zamjenik Okolić.

Prema dokumentaciji koju je objavila Istraga, uvoznik je firma Kosmos a.d. Banja Luka. Izvornik je firma BLKOSMOSRS d.o.o. Beograd, Republika Srbija. Krajnji korisnik je firma Kosmos.

Kako se vidi iz tih dokumenta, Kosmos je namjeravao uvesti jedno "vozilo za dotur i postavljanje raketa (VDP) PR – 14AM" te tri lansirne rampe 5P73.

U svom zahtjevu za uvoz, Kosmos je naveo da će, kao krajnji korisnik, izvršiti kupovinu dotur vozila i tri komada lansirnih rampi "iz sastava startne opreme raketnog sistema S-125 NEVA" i to u svrhu "remonta i dovođenja u ispravno stanje".

U dokumentaciji uopće nije navedeno ko će koristiti ovu vojno naoružanje, a očigledno je da se ne radi o "privremenom" uvozu, već o "trajnom uvozu" na teritoriju BiH, odnosno Republike Srpske.

Kompletan tekst, uz prateću dokumentaciju, pročitajte na portalu Istraga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.