open-navfaktor-logo
search
Neobično
Opća bolnica stimulacije za vrijeme pandemije dijelila ekonomistima, pravnicima, arhivarima
Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" pojedinim uposlenicima je podijelila stimulacije za vrijeme pandemije.
10.01.2021. u 19:16
get url
text

Kako je navedeno, ova ustanova je stimulacije u iznosu od 5, 10, 15 i 20 posto davala za mart, april i maj 2020. godine.

Ništa ne bi bilo neobično da su navedene stimulacije dobili medicinski tehničari, laboranti, ljekari i drugo osoblje koje je na "prvim linijama odbrane", međutim sudeći prema spiskovima, a naročito onom od marta 2020. godine uglavnom su stimulacije isplaćene nemedicinskom osoblju.

Pa je tako stimulaciju za vrijeme pandemije u iznosu od 10 posto dobio ekonomista koji radi kao viši referent za obračun plaća i drugih ličnih primanja, zatim finansijski knjigovođa, te likvidator finansijskih dokumenata.

Deset posto stimulacije dobili su i inženjeri medicinske radiologije, a 15 posto stimulacije dobio je šef bolničke apoteke, specijalista za ispitivanje i kontrolu lijekova, kao i magistar farmacije odgovoran za lijekove i medicinska sredstva.

Stimulaciju su u vrijeme pandemije u martu dobili i referenti za radno-pravne odnose, zatim referenti na protokolu, kao i arhivar.

Na spisku uposlenika koji su stimulacije dobili u aprilu nalazi se 41 ime. Stimulacije u iznosu od 5 posto dobilo je oko tridesetak specijalizanata, kao i radnice na održavanju čistoće. Slično je bilo i u aprilu gdje je na spisku 36 uposlenika bolnice.

Svi oni su dobili po 5 posto na plaću, dok su dva ljekara, tačnije šefovi odjeljenja dobili po 20 posto.

Pitali smo Upravu Opće bolnice po kojem osnovu su podijeljene stimulacije za vrijeme pandemije, ali konkretan odgovor je izostao.

- Novi menadžment Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, koji je startao od 01. jula 2020. godine, ima saznanja o  navedenim isplatama stimulacija, ali je zaustavio takav način nagrađivanja. Podsjećamo da je to radio prethodni menadžment, na čijem je čelu bio prim. dr. Zlatko Kravić – naveli su iz Opće bolnice za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.