open-navfaktor-logo
search
Potvrdila advokatica
Općinski sud u Sarajevu izrekao oslobađajuću presudu Šerifu Patkoviću
Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu, oslobađajuću presudu Šerifu Patkoviću, bivšem predsjedniku Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, koji je bio optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdila je za Faktor Patkovićeva advokatica Lejla Terzimehić.
21.02.2024. u 17:20
get url
text

Ona je kazala da je bila danas na objavi presude u Sudu, ali da druge detalje ne može iznositi dok ne dobije presudu u pisanoj formi.

Patković je optužen zajedno sa Senom Šehovićem, bivšim direktorom Fondacije. Šehović je prihvatio krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i nagodio se sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo u julu prošle godine pristavši na kaznu od osam mjeseci zatvora.

Patković i Šehović su optuženi da su, kao odgovorne osobe u Fondaciji od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH te bez znanja i neophodne odluke Upravnog odbora – kupili automobil "volkswagen tiguan" i to novcem s računa Fondacije, koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je, kako je tada navedeno, s firmom "Porsche Leasing" Sarajevo zaključio ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga i bez bilo kakvih ograničenja.

Kako je navedeno u optužnici, tako su Šerif Patković i Seno Šehović pričinili imovinsku štetu Fondaciji za boračka pitanja u ukupnom iznosu od 65.991,44 KM, tačnije, razliku iznosa ukupno isplaćene cijene nabavke i vrijednosti automobila u vremenu kada je Upravni odbor Fondacije stekao efektivni posjed nad vozilom i sa utvrđenim troškovima korištenja automobila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.