open-navfaktor-logo
search
U četvrtak
Opozicija u RS-u organizuje "parlament na otvorenom" ispred zgrade NSRS-a: Nismo hipnotisana gomila
Opozicija u Republike Srpske pripremit će Informaciju o nesprovođenju zaključaka Narodne skupštine RS-a, te zatražiti da se o toj tački zakaže i održi posebna sjednica ovog tijela. Za četvrtak su zakazali "parlament na otvorenom" na platou ispred zgrade NSRS-a u Banjoj Luci.
01.09.2023. u 15:27
get url
text

Predsjednik SDS-a Milan Miličević je pozvao sve građane da im se pridruže, a o satnici će naknadno odlučiti.

On i predstavnici drugih opozicionih stranaka održali su danas sastanak u Banjoj Luci, gdje su podvukli da neće odustati. Usaglasili su nekoliko zaključaka.

- Na bahat način se krše svi zaključci NSRS-a i to unazad 15 godina. Nakon naših zahtjeva da se održi posebna sjednica, dobili smo odgovor da se ona neće održati. Naša poruka je da ćemo istrajati da se zaključci NSRS-a sprovedu u djelo. Tražit ćemo ponovo posebnu sjednicu, i pripemit ćemo Informaciju o nesprovođenju zaključaka NSRS-a, koju ćemo mi napraviti. Taj dokument ćemo poslati svim zastupnicima – kazao je Miličević.

On je istakao da će ponovo u proceduru u Parlament BiH uputiti i njihov prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Već od sutra nastavljamo proceduru za usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH u Sarajevu – dodao je.

O svim tim temama razgovarat će sa građanima u četvrtak.

- Mi nismo hipnotisana gomila. Neću biti ni dio te gomile niti ću je pratiti, želimo ljude koji slobodno misle – dodao je.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović zatražio je da se okonča srozavanje najvišeg zakonodavnog tijela u RS-u.

- Sljedeće sedmice ćemo imati parlament na otvorenom, jedino ako do tada ne bude posebna sjednica na kojoj ćemo razgovoratai o kršenju zaključaka NSRS-a – rekao je Borenović i istakao da vjeruje da će ovaj skup biti odobren.

Predsjednik liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović je poručio da se "narodu mora objasniti šta se dešava".

Poručio je da je parlament na otvorenom prvi korak, ali nije precizirao koji bi mogli biti naredni, uz poruku da će obilaziti sve gradove u RS-u, te dodao da se danas može vidjeti i uvođenje prakse da se blokiraju putevi.

- Mi nećemo stajati. Svakog mjeseca ćemo se truditi da obilazimo gradove, nekad pet zastupnika, nekad 15… Moramo izaći iz okvira koji žele da nam nametnu – kazao je Vukanović.

 - Mi ne želimo nijedan incident. Oni žele incidente, da se prolijeva tuđa krv. Ako su srbende , a zabranjeno im je, otiđite sa srpskim zastavama od Ilidže pa srbujte  – rekao je Vukanović.

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta je rekla da su u RS-u pogažene sve institucije i svi zaključci.

- Režim je zgazio sve, za njih ne postoje institucije, nacionalni interesi, teme oko kojih treba da se okupimo, nego zgrade, vile, fotelje, ministarrtva. Sad kad su riješili ministra i zgradu za kuma, možemo očekivati salto mortale – kazala je Trivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.