open-navfaktor-logo
search
Specijalni sud
Optužena za učešće u strijeljanju 37 logoraša iz "Sušice": U Beogradu počelo suđenje Višnji Aćimović
Suđenje Višnji Aćimović zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.
07.12.2020. u 15:49
get url
text

Protiv Višnje Aćimović, zvane Beba, koja ima državljanstvo Srbije, Sud BiH je potvrdio optužnicu početkom februara 2017. godine, a kasnije je za njom raspisana potjernica zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Nakon zamolnice Ministarstva pravde BiH, srbijanske vlasti su preuzelo njeno krivično gonjenje.

Aćimović se tereti da je, zajedno s više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu Mračni do (Mračnica), u čijoj neposrednoj blizini se nalazio logor "Sušica" (općina Vlasenica), svjesno i voljno učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

- Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kako je ranije navedeno u Tužilaštvu, tijela su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane.

Aćimović je na današnjem glavnom pretresu izjavila da nije kriva za optužbe za koje se tereti Tužilaštvo za ratne zločine i da ne zna "na osnovu čega su joj pripisane te stvari".

Navela je da joj je 22. maja 1992. godine poginuo najstariji brat Milanko, a da su druga dvojica ranjena su u augustu i septembru iste godine – Miroslav i Stanislav.

Imala je još jednog brata – Lazara, koji je preminuo prije dvije godine.

Aćimović je istakla je da su joj sva četverica braće učestvovala u sukobu kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Navela je da ona nije učestvovala u ratnim dejstvima, niti da je ikad nosila vojnu ili policijsku unuformu.

Tvrdi da, kada joj je poginuo brat, otišla je u Bačku Topolu i tu bila 40 dana nakon čega se vratila u Vlasenicu.

Smatra da je optužnica protiv nje podnijeta kako bi se nanijela šteta njenoj porodici, "koja je uvijek bila ugledna i časna".

Višnja Aćimović je sestra aktuelnog načelnika Općine Vlasenica, Miroslava Miće Kraljevića.

Kraljević je bio komandant takozvane specijalne policijske jedinice čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake. Iako je prošlo četvrt stoljeća i iako je njegovo ime često spominjano na haškim i suđenjima pred Sudom BiH, Kraljević nije odgovarao za ono što je činio u ljeto 1992. godine a o čemu su mediji ranije pisali.

Mićo Kralj, SDS-ov konvertit, godinama je jedan od najutjecajnijih ljudi u ovom dijelu BiH. Kako zbog svojih političkih veza, tako i zbog imidža borca i patriote kojeg je gradio u ratnim godinama.

S početkom agresije na BiH imenovan je na dužnost komandanta takozvane specijalne jedinice policije. Zbog toga se Kraljevićevo ime i prezime dugo već dovodi u vezu s ratnim zločinima počinjenim u ovom gradu.

No, istrage, barem zvanično, i optužnice nije bilo. Njegovi će politički protivnici iz Vlasenice ustvrditi kako je na slobodi samo zato što je, kao zaštićeni svjedok, pomagao u istragama protiv svojih nadređenih.

Naredno suđenje Višnji Aćimović zakazano je za 20. januar sledeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.