open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda
Osman Mehmedagić pušten na slobodu
Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić pušten je na slobodu, potvrđeno je iz Suda BiH.
16.07.2021. u 15:55
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji iz sudnice: Mehmedagić je nezakonito uhapšen i zadržan, ovo ročište se nije smjelo ni desiti

Sud BiH odbio je prijedlog državnog tužioca Olega Čavke da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor.

Mehmedagiću nije određena ni mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora OSA-e, što znači da će on nastaviti da rukovodi Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH.

Istovremeno su prema osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću izrečene mjere zabrane i to zabrana sastajanja sa određenim osobama na način da mu se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem.

Također, zabranjuje mu se kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

Izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem, navedeno je u rješenju Suda BiH.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH tražilo je pritvor za direktora OSA-e zbog, kako su naveli, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, kao i navodne opasnosti da bi njegovo puštanje rezultiralo uznemirenjem javnosti.

VEZANI TEKST - Nožica o direktoru OSA-e: Ovo je produkt političkih igara, spremna sam krivično odgovarati zbog ove tvrdnje

Odbrana Mehmedagića na jutrošnjem ročištu u Sudu BiH usprotivila se tom prijedlogu, nazvavši proces protiv njega političkom hajkom kako bi bio sklonjen s pozicije koju obavlja, a njegovo hapšenje potpuno nezakonitim.

Direktora OSA-e prekjučer su, prema naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici MUP-a KS. Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, terete ga za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Ovo je četvrti krivični postupak protiv direktora OSA-e u posljednje nepune dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

Jedan od predmeta protiv Mehmedagića završen je pravomoćnom oslobađajućom presudom, dok je Sud u dva navrata odbio potvrditi optužnicu protiv njega zbog nedostatka dokaza koji bi potkrijepili osnov sumnje da je počinio bilo kakvo krivično djelo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.