open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Osumnjičeni za genocid: Šesterica bivših pripadnika Zvorničke brigade VRS-a brane se sa slobode, u pritvoru samo Milošević
Šesterici osumnjičenih ze genocid, koji su krajem prošle sedmice uhapšeni u Zvorniku, Sud Bosne i Hercegovine nije odredio pritvor. Oni će se braniti sa slobode i određene su im mjere zabrane, među kojima zabrana putovanja, sastajanja s određenim licima i zabrana napuštanja mjesta boravka.
18.12.2023. u 10:36
get url
text

VEZANI TEKST - Zločini pripadnika Zvorničke brigade VRS-a: Strijeljanje u Orahovcu preživio 7-godišnji Fahrudin

Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Strijeljanje i ubistva su se desila na lokalitetu Orahovac, nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Jedan od osumnjičenih je Sreten Milošević, kojem je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor.

Sud BiH je 16. decembra donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću, Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću.

Oko hiljadu muškaraca pogubljeno je iz automatskog oružja na dvjema livadama u Lažetama blizu Orahovca nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine. Pogubljenja su vršena od sredine poslijepodneva do oko ponoći 14. jula 1995. godine.

Tokom 14. i 15. jula 1995. godine žrtve su ukopane u neobilježene masovne grobnice u Lažetama. Iskopavanje grobnice povjereno je Inženjerijskoj četi Zvorničke brigade. Grobnice Lažete 1 i 2 prekopavane su između 7. i 27. septembra 1995. godine.

Nađeni su dokazi da je grobnica prekopavana, nađene su čahure, uzeti uzorci tla i polena. Nađeni su i povezi za oči.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.