open-navfaktor-logo
search
Blagaj
Otrovan još jedan pas, građani zabrinuti
Tik, Lav, Medo, Lora, Box I, Lujka su ubijeni na isti svirep način, dok je Box II ubijen malokalibarskom puškom
17.10.2018. u 22:17
get url
text

Najvjerniji prijatelj, omiljeni član Eko centra "Novi val“ iz Blagaja, pas Plenki, ubijen je na najsuroviji način, trovanjem.

Kako su kazali iz ovog Udruženja, osmi put u Eko centru Blagaj došlo je do bacanja otrova kako bi se ugasio jedan pseći život. Pas je bio omiljen u kraju, a imao je tek osam mjeseci, a umro je u najgorim mukama.

- Danas kad se dičimo da smo ekolozi da želimo doprinijeti prirodi, kad pokušavamo zaštiti ovo malo prirodnog bogatstva koje nam je Bog dao, kad govorimo da ovo nigdje na svijetu nema i da se trebamo ujediniti kako bi zaštitili i ostavili našoj djeci barem dio onog što smo naslijedili, dogode se ovakve stvari - govore iz Novog vala.

Smatraju kako iza ovoga stoje ljudi koju im zavide na postignutom uspjehu u dugogodišnjem radu.

- Proteklih 16 godina smo posvetili očuvanju biodiverziteta, ugroženih životinjskih vrsta, dijalogu, pomirenju, promociji turizma i predstavljanju Blagaja u svakom pozitivnom smislu.Oni koji nemaju hrabrosti da se suoče sa nama i da nam u lice kažu sta misle, osvećuju nam se tamo gdje smo najtanji - ističu.

Eko centar Blagaj nije jedino mjesto gdje su psi otrovani, tvrde kako se zadnjih godina događaju trovanja na širem području Blagaja, no obzirom da je, nažalost, uzelo maha, apeluju na sve vlasnike pasa da čuvaju svoje ljubimce u boksu ili na lancu.

Tik, Lav, Medo, Lora, Box I, Lujka su ubijeni na isti svirep način, dok je Box II ubijen malokalibarskom puškom. Dodaju kako će cijeli slučaj istražiti, te od nadležnih traže da se uključe i sankcionišu odgovorne. Od pojedinih građana su , tvrde, dobili informacije da se nekontrolisano koriste otrovi širom Blagaja. Kako bi to spriječili, pozivaju građane da prijave ako imaju bilo kakvu informaciju te da prijave lokacije trovanja na mail [email protected].

Da bi alarmirali javnost i još jednom skrenuli pažnju nadležnima da poduzimaju rigoroznije mere protiv ubica životinja, oglasili su se i na svojoj Facebook stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.