open-navfaktor-logo
search
Sarajevska Vijećnica
Otvorena konferencija Evropske alijanse novinskih agencija: Domaćin FENA, učestvuju AFP-a, DPA, Ukrinforma...
Proljetna konferencija i generalna skupština Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) svečano je otvorena večeras u zdanju sarajevske Vijećnice.
11.05.2022. u 22:06
get url
text

EANA okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke globalno najuticajnijih medija, poput francuskog AFP-a, njemačke agencije DPA, PA iz Velike Britanije, AA iz Turske. FENA je, kao jedina agencija iz BiH, punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

Domaćin konferencije je Federalna novinska agencija (FENA), čiji je generalni direktor Elmir Huremović večeras pozdravio okupljene čelne ljude evropskih novinskih agencija i poželio im dobrodošlicu.

Podsjetio je da je Fena još prije dvije godine trebala biti domaćin ove konferencije, ali je ona dva puta odgađana zbog pandemije koronavirusa.

- Pred nama je iduća dva dana puno posla, zato vas pozivam da večeras uživate u ovom prelijepom prostoru u kojem nas je ugostila uvažena gradonačelnica Benjamina Karić, najmlađa gradonačelnica u historiji Sarajeva - kazao je Huremović.

On je ranije kazao da je ovo po broju učesnika i uticaju kuća koje predstavljaju članice EANA-e biti najveći medijski skup ikada organiziran u Bosni i Hercegovini. Glavna tema konferencije, koja će okupiti generalne direktore vodećih novinskih agencija u Evropi, je "Činjenica i fikcija u ratu i pandemiji".

Okupljene je pozdravio i predsjednik EANA-e Clemens Pig koji je kazao da se konferencija održava u veoma izazovnom vremenu ujedno pozdravljajući predstavnike Ukrinforma, novinske agencije Ukrajine, izražavajući nadu da će se posebno oni uvjeriti da imaju punu podršku i bezgraničnu solidarnost.

- Mi ne samo da dijelimo vašu zabrinutost nego želimo osigurati slobodno informiranje i protok informacija - dodao je Pig.

Kazao je da nas historija uči svakoga sata da je mir neprocjenjiv, a novinske agencije moraju se sada više nego ikada nositi sa važnim zadatkom kako bi osigurale da se istina čuje.

Pokrovitelj konferencije je Grad Sarajevo te je okupljene videoporukom pozdravila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da Vijećnica, gdje je skup zvanično i otvoren, prkosno pokazuje da je prijestolnica Bosne i Hercegovine uvijek pobjeđivala zlo i fašizam.

- Mijenjala su se vremena, zakoni i običaji, ali Sarajlije neprekidno i ljubomorno čuvaju svoje zajedništvo, svoj duh uljuđenosti i gostoprimstva - kazala je.

Dodala je da joj je zadovoljstvo ugostiti znalce od riječi i pera - predstavnike evropskih novinskih agencija, koji sa osmatračnice društvenih zbivanja među prvima smognu snage, odvažnosti i hrabrosti da se pokrenu, premoste jazove i bezdane.

- Sarajevo i BiH, koji su prije tri desetljeća preživjeli ratne strahote i najdužu opsadu jednog grada, svjesni su krucijalne važnosti uloge i misije medija u periodu odbrane, kao i danas, u godinama izgradnje našeg društva - naglasila je gradonačelnica.

Ponovila je da je sloboda medija temelj demokratije i njena žila kucavica, a ona je ujedno i jedan od osnovnih preduvjeta za slobodu svakog čovjeka.

Sutra će se održati radni dio konferencije, a u petak je planirana vanredna generalna skupština EANA-e, na kojoj će se razmatrati status ruske novinske agencije TASS unutar Alijanse vezano za agresiju Rusije na Ukrajinu i ulogu ruskih medija u tom ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.