open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ove uvjete morate ispuniti da bi vam služba za zapošljavanje uplatila tri godine staža za penzionisanje
Redakciji Faktora često se obraćaju građani pitajući pod kojim uvjetima službe za zapošljavanje mogu građanima uplatiti tri godine staža, odnosno, dokupiti ga, kako bi mogli otići u penziju. Pitali su koja je dokumentacija potrebna i kada je predati kako bi im staž bio pravovremeno uplaćen.
30.10.2021. u 18:01
get url
text
Papirologija
Papirologija

U Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, tačnije, iz Pravnog odjeljenja pojašnjavaju da pravo na uplatu doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje do tri godine, "dokup staža", ostvaruju osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba, a prema mjestu prebivališta u Federaciji BiH.

Minimalno 37 godina staža osiguranja

- Dokup staža osiguranja do tri godine za osobe koje bi ispunile uvjete za jednu od kategorija starosnih penzija, regulisano je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Cilj uplate doprinosa je omogućiti nezaposlenoj osobi odlazak u penziju, pod određenim uvjetima. Uvjeti starosne granice i ukupnog penzijskog staža regulisani su odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO-u), zavisno od same kategorije penzije - kažu u Pravnom odjeljenju i dodaju:

- Dokup staža za starosnu penziju sa 40 godina staža osiguranja (zagarantovana penzija), moguć je za osiguranike koji imaju minimalno 37 godina staža osiguranja, te uplaćene doprinose za PIO, ali i pod uvjetom da već nisu, ili bi ranije ispunile uvjete za prijevremenu starosnu penziju, u skladu sa članom 142 i čl. 143. Zakona o PIO-u. Isto vrijedi i za muškarce i žene.

Ističu da poseban penzijski staž (pripadnost oružanim snagama BiH) zakonski nije moguće uračunati u ovu kategoriju penzije.

Podsjećaju da pravo na starosnu penziju imaju osobe koje su navršile 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

- Kod kategorije starosne penzije 65 godina starosti i 15 godina staža osiguranja, za dokup staža neophodno je ispuniti 12 godina staža osiguranja i zahtjev predati prije navršenih 65 godina starosti (muškarci i žene). Kod starosne penzije 65 godina starosti i 20 godina penzijskog staža minimalni uvjet jeste 17 godina penzijskog staža - navode iz Službe za zapošljavanje ZDK.

Uvjeti za odlazak u izuzetnu prijevremenu penziju u ovoj godini

Dodaju da Odredba člana 144. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisuje da: "Osiguranik ima pravo na starosnu penziju i kada navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 62 godine života".

- Kod ove kategorije starosne penzije (izuzetna prijevremena penzija) za muškarce i žene, moguće je uračunati poseban staž u dvostrukom trajanju, uz pismenu saglasnost podnosioca zahtjeva, te je minimalni penzijski staž kako bi se ostvarilo pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, 37 godina penzijskog staža sa posebnim stažem u dvostrukom trajanju, s tim da se uvjeti za ovu kategoriju penzije stječu sa navršenih 62 godine starosti (života) - navode.

Prema Zakonu o PIO-u žene imaju pravo na starosnu penziju kada navrše najmanje (u 2021. godini): 57 godina života i 32 godine staža osiguranja, a muškarci kada navrše najmanje 62 godine života i 37 godina staža osiguranja.

- Dokup staža za navedene kategorije prijevremene penzije za muškarce ili žene je sa minimalno navršenih 29 godina staža osiguranja (žene) ili 34 godine staža osiguranja (muškarci), s tim da uvjet godina starosti za prijevremenu starosnu penziju za muškarce ili žene mora da bude ispunjen u kalendarskoj godini, s obzirom na to da se Zakon proporcionalno mijenja u skladu sa godinama staža osiguranja i starosti osiguranika. To znači da se svake kalendarske godine (od dana objavljivanja i stupanja na snagu samog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, tj. od 01.3.2018. godine) na godine starosti i staža osiguranja dodaje uvjet od šest mjeseci - navode iz Pravnog odjeljenja i dodaju:

- U konačnici, uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje do tri godine oba ova uvjeta trebaju biti ispunjena (dakle godine staža osiguranja i godine starosti osiguranika) u tekućoj godini, a do završetka kalendarske godine,(recimo do kraja tekuće - 31.12.2021. godine). U suprotnom, nezaposlena osoba mora naredne godine imati dovoljno staža i godina starosti za dokup staža ili neće moći ostvariti pravo na njega (recimo tokom 2022. godine za žene već 29 godina i šest mjeseci staža osiguranja, a muškarce 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja).

Dokumentacija koju je potrebno predati

Navode da ovu kategoriju penzije nije moguće uračunati poseban staž u dvostrukom trajanju (pripadnost OS ARBiH).

- Bitno je istaći činjenicu da osobe koje žele ostvariti pravo na dokup staža do tri godine, moraju na evidenciji nezaposlenih imati dovoljno provedenog vremena koliko je neophodno uplatiti, a najranije od 29.12.2020. godine, odnosno moraju to vrijeme provesti u osiguranju u smislu statusa nezapolene osobe, kao i da moraju imati uplaćen doprinos za PIO - navode iz Pravnog odjeljenja Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Dokumentacija potrebna kod podnošenja zahtjeva za dokup staža do tri godine:

- Formular zahtjeva za dokup staža (svojeručno potpisan od podnosioca)

- Originalna radna knjižica ili ovjerena fotokopija, odnosno izjava o izgubljenoj ili uništenoj radnoj knjižici, te umjesto knjižice Uvjerenje o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji nadležne Službe za penzijsko i invalidsko osiguranje kao dokaz staža osiguranja

- Uvjerenje o dokazu statusa nezaposlene osobe koji daje nadležni biro

- Saglasnost za uračunavanje posebnog staža u penzijski staž i Uvjerenje o dokazu pripadnosti OSBiH (Federalno ministarstvo odbrane, FMUP itd.), a za one kategorije penzija gdje postoji zakonska mogućnost da se taj staž i uračuna u ukupan penzijski staž – 62 godine starosti i 40 godina penzijskog stažas i 65 godina starosti i 20 godina penzijskog staža)

- Dokazi o potvrdi ino nosioca staža osiguranja, ukoliko ih osoba posjeduje (npr. iz Hrvatske, Italije, Njemačke itd, kao i dokaz o stažu iz radnog odnosa sa područja R. Srpske, ukoliko osoba posjeduje – AM obrazac / PIO listing Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.