open-navfaktor-logo
search
Gdje je problem...
Pacijenti protestuju, Ministarstvo im poručuje da paze na zdravlje, KCUS pobrojao šta su do sada uradili
Dijalizni i transplantirani pacijenti iz FBiH od jutros protestiraju pred KCUS-om tražeći od Vlade FBiH da održi hitnu tematsku sjednicu o dijalizi i transplantaciji
30.10.2019. u 16:12
get url
text

Članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije Bosne i Hercegovine ne odlaze ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje protestiraju od jutros, dok im se neko iz Vlade FBiH ne obrati. Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja kaže da će, ako bude potrebno, ostati cijelu noć i tražiti da im se donesu šatori kako bi se zaštitili od hladnoće i kiše.

Podsjeća da traže ispunjavanje dva uvjeta, a to je više transplantacija u FBiH i poboljšanje uvjeta za dijalizne pacijente, a kao preduvjet tome da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održi hitnu tematsku sjednicu o dijalizi i transplantaciji.

Vlada FBiH za sutra je najavila održavanje sjednice, ali nije poznato da li će problemi ove populacije eventualno biti na dnevnom redu. 

Tražimo da se više radi na transplantacijama

- Očekujemo da nam se neko iz Vlade FBiH obrati, da nam kaže hoće li biti ili neće te hitne tematske sjednice, da nam kaže da će se nešto popraviti. Dok nam se neko ne obrati, mi nećemo otići odavde. Ostat ćemo ovdje čitavu noć. U 17 sati ćemo imati sastanak našeg Odbora za proteste i odlučit ćemo šta dalje, ali je sigurno da nećemo otići. Mislim da ćemo tražiti da nam se ovdje dovezu šatori ili nešto u tom smislu kako bismo se zaštitili od hladnoće i kiše - rekao nam je Žuljević i podsjetio na dva osnovna zahtjeva:

- Tražimo da se više radi na transplantacijama, to je naš osnovni zahtjev. Tako ćemo spašavati ljude koji čekaju na srce, jetru i ove koji su na dijalizi. A za one koji nažalost ne mogu biti transplantirani, tražimo bolje uvjete na dijalizama i zamjene aparata. To su dva osnovna zahtjeva od kojih nećemo odustati - naglasio je Žuljević.

{$galerijaFotografija}

Dok dijalizni i transplantirani pacijenti iz Zenice, Ključa, Viteza, Tuzle, Travnika, Lukavca.... od jutarnjih sati na hladnoći protestiraju, naime, neki od dijaliznih pacijenata tvrde da neće ići na dijalizu, što može imati katastrofalne posljedice. U međuvremenu iz Ministarstva zdravstva FBiH, na čijem čelu je Vjekoslav Mandić, oglasili su se saopćenjem u kojem, između ostalog, stoji da Ministarstvo "razumije opravdano nezadovoljstvo pacijenata trenutnim stanjem u oblasti transplantacijske medicine u FBiH, odnosno malim i nedovoljnim brojem transplantacija koje se obavljaju u FBiH".

Također, Ministarstvo "apelira na Udruženje da proteste organizira na način da niko od pacijenata dodatno ne ugrozi svoje zdravlje".

- Oni nas razumiju, i tako stotinu godina, a ništa ne rade da nam pomognu. Apeliraju da proteste  organiziramo da se nikome ne ugrozi zdravlje, znači nema nikakve nade da će biti bolje, već samo da ljudi umiru i dalje na dijalizama, je li to poruka? - ogorčen je Žuljević.

Također je prokomentirao i dio saopćenja Ministarstva zdravstva u kome stoji da Ministarstvo ima kontinuiranu saradnju sa Udruženjem.

Ministarstvo zdravstva FBiH nema rezultata

- Nemaju rezultata, to je problem. Kako je uspješna saradnja kada imamo 400 pacijenata koji umru svake godine, kada imamo 75 posto aparata neupotrebljivih i imamo sedam transplantacija. Mi možemo sarađivati i piti kafe sto godina, ali nemamo rezultata - poručio je Žuljević.

U saopćenju Mnistarstva zdravstva stoji i da su upoznali Vladu FBiH sa zahtjevom Udruženja za organiziranje hitne sjednice Vlade FBiH na temu transplantacijske medicine i dijalize u FBiH uz prijedlog da toj sjednici prisustvuju i direktori kliničkih centara, nadležnih federalnih zavoda, kao i predstavnici kantonalnih vlada.

- Oni su dobili jučer naše zahtjeve i to su još jučer mogli da urade. Mislili su vjerovatno da se nećemo odlučiti na proteste, ali ustrajni smo. Pozdravljamo svaku inicijativu koja bi urodila plodom da se ispune naši zahtjevi. Očekujemo da nam se neko obrati, kaže, hoće li biti ili neće te hitne sjednice, da će se nešto popraviti - ponovio je Žuljević.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su se oglasili i potvrdili da niti jedan pacijent nije podnio zahtjev da se isključi sa hemodijalize. Prema riječima šefice Klinike za hemodijalizu KCUS-a dr. sci. med. Amele Bećiragić, svi prijavljeni pacijenti se uredno tretiraju, kao i obično, u zakazanim terminima.

Oglasili se iz KCUS-a

- KCUS je u svakom trenutku spreman za transplantaciju bubrega. Osoblje, materijalna sredstva i svi posebni uvjeti za takve intervencije postoje ali nema potrebnih organa koji bi se presadili.

Pitanje za Donorsku mrežu, pod dugogodišnjim vodstvom prof. dr. Halime Resić, jeste: "Kada su osigurali i kome organ potreban za transplantaciju? Koja je njihova funkcija i učinak?" - saopćeno je, između ostalog, iz KCUS-a.

Isto pitanje KCUS postavlja i za prim. dr. Ladu Guska Sarajlić, dugogodišnju direktoricu Transplant programa pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

-Šta ste radili i uradili sve protekle godine direktovanja? Zašto BiH niste uveli u Eurotransplant program - stoji u saopćenju. 

Dobro je poznato da uspjeh liječenja kadaveričnom transplantacijom u bilo kojoj državi zavisi od čitavog niza medicinskih i nemedicinskih faktora, pojašnjavaju iz KCUS-a.

-Upravo iz tog razloga u KCUS-u u proteklom periodu urađeno je niz izmjena i korekcija sa krajnjim ciljem da se unaprijedi transplantacijska medicina. Uz podršku trenutnog menadžmenta, u prethodnom periodu, urađeno je slijedeće: 

Postavljeni su novi bolnički koordinator i zamjenik koordinatora, koji su prošli niz preporučenih edukacija iz područja transplantacijske medicine u saradnji sa Federalnom ministarstvu  zdravstva (FMZ).  Isti su u potpunosti ispoštovali Pravilnik o načinu i postupku utvrđivanja moždane smrti osobe čiji organi se mogu uzeti radi presađivanja u svrhu liječenja ( Sl. novine FBiH br. 59/2013), kao i Pravilnik o postupku obavještavanja o smrti osobe koja može biti potencijalni darovalac organa i tkiva (Sl. novine F BiH br. 3/2014), poštujući i Pravilnik o standardima za obezbjeđenje sigurnosti i kvalitete organa namijenjenih liječenju (Sl. novine FBiH br. 15/2014). Zanovljeni su spiskovi  Timova za eksplantaciju i transplantaciju, koji su prijavljeni Ministrastvu zdravstva FBiH. Napravljene su dvije nove Procedure o prijavljivanju moždane smrti, a proslijeđen je i Prijedlog FMZ-u za ispravku Formulara br.2/c za utvrđivanje moždane smrti, a sve u cilju daljeg unaprijeđenja Programa transplantacije organa. U periodu stupanja na snagu Zakona o pretpostavljenom informiranom pristanku (decembar 2017) u KCUS-u su po spomenutim procedurama svi šefovi organizacionih jedinica  sa intenzivnim njegama obavezni da daju izvještaje o prijavljenim potencijalim kandidatima, a sve u cilju povećanja broja utvrđenih moždanih smrti. Kod kandidata kod kojih smo Protokolom dijagnostičkih procedura potvrdili moždanu smrt, dobili smo odbijanje od strane porodice za dobijanje organa ili se utvrdilo da postojeći kvalitet organa nije zadovoljavao kriterije za transplantaciju. U jednom slučaju smo imali jedan pristanak, kada smo uradili dvije kadaverične transplantacije sa zadovoljavajućim rezultatom - navodi se u saopćenju KCUS-a, odakle poručuju i da "nije u pitanju samo simbolično potpisivanje donorskih kartica, već i pokretanje ove teme u okviru porodica da bi spriječili da se ponove slučajevi u kojima porodica kategorično odbija doniranje organa". 

Što se tiče hemodijaliznog tretmana u KCUS-u, uloženi su značajni napori na obnovi opreme, te je u tom smislu od prošle godine do sada nabavljeno 17 novih aparata i jedan multifiltrat za akutne dijalize. Najveći broj pacijenata u FBiH, koji se liječe hemodijafiltracijom kao optimalnom terapijskom opcijom, se nalazi upravo u KCUS-u. Njih je 30 posto. 

-Svim pacijentima je osiguran eritropoetin za liječenje anemije, a značajan broj pacijenata prima i terapiju za liječenje sekundarnog hiperparatireoidizma preko Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. U tom smislu uveli smo i postupak hemoperfuzije u Dijalizni centar - navode iz ove zdravstvene ustanove, uz navod da "veliko područje hemodijalize pripada sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, što bi bio zadatak za resorno ministarstvo da cjelovito riješi u organizaciji zdravstvene zaštite po nivoima".

Protest dijaliznih pacijenata u Sarajevu
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.