open-navfaktor-logo
search
Stigao odgovor iz dvije klinike
Pacijenti se žalili na tretman, evo šta su pet dana poslije odgovorili iz KCUS-a
Iz Klinike za radiologiju kažu kako su navodi "da neki onako usput kažu nećete dugo doći na red, ako imate novca idite kod privatnika" neozbiljni te da nemaju komentar
AUTOR: A. S.
10.06.2024. u 22:33
get url
text
Prošle sedmice, tačnije 6. juna, Faktor je objavio iskustva pacijenata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Među njima je i sugrađanin, koji je dva puta od svog ljekara u domu zdravlja dobijao uputnicu za bolnicu, od kojih je jedna "cito" sa transportom, a žena koja se liječi u KCUS-u, ispričala je kako su je sad uputili u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uz obrazloženje da potrebnu zdravstvenu uslugu, endoskopsku retrogradnu koledopankreatografiju (ERCP), ne može dobiti kod njih.
Iako smo isti dan zatražili odgovor iz KCUS-a, on je tek danas stigao sa Klinike za gastroenterohepatologiju i Klinike za radiologiju.
- Klinika za gastroenterohepatologiju pruža veliki broj zdravstvenih usluga pacijentima iz cijele BiH. Svakodnevno kroz dijagnostičke ambulante Klinike za i KUM prođe minimalno 130 gastroenteroloških pacijenata. Interventne procedure (ERCP - endoskopska retrogradna holangiopankreatografija i EUS - endoskopski ultrazvuk) redovno se rade prema već utvrđenom protokolu. Primijetili smo da je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do znatnog povećanja broja pacijenata i zagušenja postojećih kapaciteta. U vezi sa slučajem pacijentice koja je upućena u Opću bolnicu, možemo reći da procijenjeno da će zbog velikog broja već hospitaliziranih pacijenata na našoj Klinici, pacijentica biti brže zbrinuta u Općoj bolnici. Procjena se pokazala ispravnom na opće zadovoljstvo pacijentice i zdravstvenih radnika - navode.
Dodaju da je politika Klinike za gastroenterohepatologiju da se pacijentu pruži najefikasinija zdravstvena usluga dostupna u tom trenutku, kao i to da je zadovoljstvo pacijenta naš prioritet.
- Također, želimo vas informisati da Klinika za gastroenterohepatologiju nema neformirane liste čekanja niti za jednu medicinsku proceduru, te da se termini za sve medicinske procedure iz domena gastroenterohepatologije određuju u roku od najduže 10-15 dana ukoliko nema znakova hitnosti, dok se hitni slučajevi realiziraju odmah - stoji u odgovoru Klinike za gastroenterohepatologiju.
Iz Klinike za radiologiju kažu kako su navodi "da neki onako usput kažu nećete dugo doći na red, ako imate novca idite kod privatnika" neozbiljni te da nemaju komentar.
- Klinika za radiologiju uradi dnevno oko 100 CT i oko 60 MR pregleda, vodeći računa o prioritetima kao što su onkološki pacijenti, djeca, kao i druge kategorije koje zahtijevaju što raniji termin pregleda - navodi se u odgovoru iz Klinike za radiologiju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.