open-navfaktor-logo
search
Najveća zdravstvena ustanova u BiH
Iskustva iz KCUS-a: Vraćaju transportovane pacijente sa "cito" uputnicom, druge upućuju na liječenje u Opću bolnicu
Kako su mi rekli da dugo, i kao hitan pacijent, neću moći doći na red za magnetnu rezonancu, otišao sam u ASA bolnicu. Neki vam usput kažu: "nećete dugo doći na red, ako imate novaca idite kod privatnika", ispričao nam je sagovornik
AUTOR: A. S.
06.06.2024. u 20:44
get url
text
Agoniji onih koji trebaju zdravstvenu uslugu u Kantonu Sarajevu nema kraja.
Liste čekanja za terapiju koja spašava život svakim danom sve su duže, nedostatak citostatika postala je svakodnevna uobičajna pojava, kao i sve duže liste čekanja na preglede u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Ne zna se kome je od ovih pacijenata teže.
Šta da radi onaj koji nema novca 
Ovih dana redakciji Faktor obratilo se nekoliko stanovnika KS koji su nam ispričali svoja iskustva.
Među njima i sugrađanin, koji je dva puta od svog ljekara u domu zdravlja dobijao uputnicu za bolnicu, od kojih je jedna "cito" sa transportom, ispričao nam je svoje nedavno iskustvo.
- Zdravlje mi je dobro narušeno i ne osjećam se dobro. Dva puta me je moj doktor upućivao u KCUS, a kad njima dođem, umjesto da me kao hitnog pacijenta upute na preglede u toj ustanovi ili ostave u bolnici, oni su me poslali u nekoliko zdravstvenih ustanova kako bi povadio nalaze. U dom zdravlja na Ilidži da uradim HES, u Saraj Polje ultrazvuk, na Otoku pulmologu, u DIP da uradim ostale pretrage (hormoni, tumormarkeri...). Nemam snage da stojim, a ne da obiđem tolike zdravstvene ustanove. Zar me nisu kao nekoga ko je hitan pacijent mogli pregledati u KCUS-u - pita sugrađanin čije ime i prezime, na njegovu molbu, zbog kako je kazao straha kako će se prema njemu naredni put ponašati u KCUS-u, ne otkrivamo.
Kako bi sebi skratio muke i što prije uradio potrebne pretrage, naš sagovornik otišao je u privatnu ustanovu.
- Kako su mi u KCUS-u rekli da dugo, i kao hitan pacijent, neću moći doći na red za magnetnu rezonancu, otišao sam u ASA bolnicu u kojoj sam uradio preglede. Ne upućuju oni vas kod privatnika, ali vam neki onako usput kažu: "nećete dugo doći na red, ako imate novca idite kod privatnika" - govori sagovornik.
Dodaje da je u ASA bolnici pregled magnetne rezonance abdomena sa kontrastom platio 380 KM, a 660 maraka koštali su ga gastroskopija i kolonoskopija u sedaciji (anestezija).
- Sreća u svemu je što sam imao novac, šta da nisam, i šta da rade oni koji nemaju, a takvih je puno u našoj državi? Zdravstveni sam osiguranik, dobio hitnu uputnicu sa transportom, ali džaba, vratili su me sa KCUS-a kao da sam došao sa običnom glavoboljom - ispričao nam je sugrađanin.
Žena koja nam se javila, a koja se liječi u KCUS-u, kazala nam je kako su je sad uputili u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uz obrazloženje da potrebnu zdravstvenu uslugu, endoskopsku retrogradnu koledopankreatografiju (ERCP), ne može dobiti kod njih.
Nalaz pacijentice sa Klinike za gastroenterohepatologiju
FOTO: FAKTOR
Sugrađanka, koja nas je zamolila da joj ne objavljujemo ime, poslala nam je i nalaz sa Klinike za gastroenterohepatologiju.
U objašnjenu nalaza pacijentici je sa Klinike za gastroenterohepatologiju navedeno sljedeće:
- S obzirom da se iz razloga nedostatka ljekara na Klinici za gastroenterohepatologiju KCUS-a do daljnjeg ne može raditi ERCP, pacijentica se upućuje u dalju nadležnost i na hospitalizaciju u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Procedura ERCP se može realizirati i u Općoj bolnici, kao i liječiti akutni holecistopankreatitis - stoji u nalazu sugrađanke.
Dakle, najveća zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa u državi nema mogućnost da obradi dijagnostičko terapeutsku proceduru ERCP, iako smo u predizbornoj kampanji od predstavnika Trojke, stalno mogli slušati obećanja da će se, dođu li oni na vlast, poboljšati nivo zdravstvenih usluga, posebno u KCUS-u.
No ono što smo izgleda dobili je, kako nam je rekoše naši sagovornici, rezanje katanaca na kapijama na ulazu u KCUS i sve duže liste čekanja za preglede u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Zanimalo nas je - šta o ovakvim iskustvima građana kažu u KCUS-u? Pismeni upit proslijedili smo jučer, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.  
Kad dobijemo odgovor iz ove zdravstvene ustanove Faktor će ga objaviti.  
Pune džepove privatnicima
Kontaktirali smo i Sindikat JU Dom zdravlja KS, čiji nam je predsjednik, Jasmin Avdović, kazao kako ne može shvatiti politiku zdravstvenih vlasti u KS.
- Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS pune džepove privatnim zdravstvenim ustanovama umjesto da taj novac usmjere u javno zdravstvo, kupe ono što je potrebno (aparate, opremu) i što bi smanjilo liste čekanja. Ovako oni prijeko potreban novac iz javnog zdravstva prelijevaju u ruke privatnika. Shvatam kada Zavod napravi ugovor sa ustanovama koje nude banjsko liječenje, jer te usluge nema u javnim zdravstvenim ustanovama u KS. Ali kada sklopite ugovor sa privatnikom koji nudi istu zdravstvenu uslugu kao i javne zdravstvene ustanove, dakle ništa novo, to mi zaista nije jasno osim ako neko nije dobio naređenje da uništi javno zdravstvo u KS - kazao je Avdović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.