open-navfaktor-logo
search
Bahatost i bezobrazluk
Pacijenti umiru čekajući terapiju, Vlada FBiH pomaže budžetlije: "Pokazali koliko su im nebitni životi građana"
U Federaciji Bosne i Hercegovine na listama čekanja za terapiju, koja produžava život, trenutno je 1.771 pacijent.
22.12.2023. u 21:23
get url
text

Mjesecima predstavnici najtežih pacijenata poput onkoloških, oboljelih od reumatoidnog artritisa, kardiovaskularnih i hematoloških bolesti..., bukvalno vode borbu sa vlastima u FBiH da se osiguraju sredstva kako bi im životi bili spašeni.

14 mjeseci čekaju terapiju

Krajem jula Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOIR) FBiH, odgovarajući jednom od udruženja onkoloških pacijenata, istakla je - "da bi se liste čekanja zatvorile do kraja 2023, potrebno je osigurati 70 miliona KM".

VEZANI TEKST - U FBiH na listama čekanja 1.771 pacijent; Vuković: Četiri puta Fond solidarnosti me odbio za lijek

Vlada FBiH reagirala je "ekspresno" i umjesto 70, krajem oktobra za tu namjenu izdvojila šest puta manje - 10 miliona maraka, ali ni ta sredstva, a kraj je godine, još nisu operativna.

Tom prilikom Vlada Federacije pozvala je kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja da osiguraju ostatak novca, odnosno 60 miliona KM, pritom ne dajući upute, da li za to postoje zakonska uporišta, nego puštajući predstavnike udruženja pacijenata da obilaze kantone i "prose" novac od njih.

Do sada su bili u šest kantona, ali novca ni na vidiku.

I dok onkološki pacijenti i po 14 mjeseci čekaju na lijek, Vlada FBiH ovih dana donosi odluku kojom će svi oni koji primaju plaću iz budžeta dobiti jednokratnu novčanu pomoć. Trnenutno je to iznos od 1.260 KM, dok postoji mogućnost da se u narednim mjesecima isplati i preostali iznos, sve ukupno do 2.520 KM.

Prim. dr. Fikret Operta

Prim. dr. Fikret Operta, član Udruženja oboljelih od melanoma u FBiH, kaže kako se ne može načuditi potezu Vlade FBiH, koja je teškim pacijentima dužna milijardu i 700 miliona KM.

- Federalna vlada trebala je uraditi sve kako bi se liste čekanja zatvorile do kraja godine, ali nije. Umjesto toga, oni novac besmisleno dijele budžetskim korisnicima dok pacijenti umiru na listama smrti. Da stvar bude gora, Vlada FBiH dužna je Fondu solidarnosti, koji je pri ZZOIR FBiH, oko milijardu i 700 miliona KM. Samo ove godine napravili su dug od 156 miliona KM jer su umjesto 200, kroz budžet odobrili 43,5 miliona KM. I umjesto da taj višak novca, a očigledno ga imaju, čim ga tako prosipaju, usmjere na vraćanje duga, oni ga rasipaju na one koji imaju redovna primanja. Naša vlast je nažalost nemilosrdna i bez empatije - dodaje Operta.

Enida Glušac

I Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa", razočarana je u najnoviji potez Federalne vlade.

VEZANI TEKST - Muhić: Trebalo bi već raspisati tender za nabavku lijeka Kaftrio, djeca ne smiju imati "rupu" u dobijanju terapije

Kaže kako to najbolje pokazuje koliko su im nebitni životi običnih građana.

- Teško je to komentarisati iz ugla roditelja bolesnog djeteta kojem ne možete pomoći, a znate da novca ima - ističe Elvira Muhić, predsjednica Udruženja djece sa cističnom fibrozom u BiH.

- U ovoj državi se definitivno mora mijenjati sistem u državi. Vjerujem da nije problem komplikovanost sistema ili politička raspoređenost Federacije, nego isključivo bahatost i bezobrazluk. Mi smo zbog lijeka za našu djecu morali na ulicu, ne želim nikome da nešto što je Ustavom zagarantovano, da traži na taj način - navela je Muhić.

 Elvira Muhić

Renata Vuković iz Sarajeva, pacijentica sa Leomiom sarkomom, rijetkim metastazirajućim oblikom karcinoma mehkog tkiva i kostiju, u posljednje dvije godine proživjela je agoniju u borbi za lijek.

Kaže kako nema riječi nakon što je saznala u šta Vlada FBiH troši novac.

- Kako mogu zaobići teške pacijente, koji trebaju lijek da bi preživjeli, i novac usmjeriti u besmislice? Žalosna sam - upitala je Vuković.

Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH, kaže kako je najnoviji potez Vlade FBiH poražavajući za svakog građanina Federacije, naročito za teško oboljele.

Ne odgovaraju na pozive

Ističe kako danima pokušavaju organizirati hitan sastanak sa svim nadležnim federalnim vlastima oko rebalansa budžeta za 2024. godinu i potreba liječenja teških pacijenata, ali bezuspješno.

- Tražimo da nam se kaže da li će u budžetu za 2024. biti uvršteno 200 miliona KM za potrebe Fonda solidarnosti, jer je toliko uplaćeno po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Tih 400 miliona KM riješilo bi potrebe svih pacijenata u FBiH u idućoj godini. No odgovora nema, svi su nedostupni, zauzeti. Malo je reći da smo razočarani. Oni planiraju Novu godinu, zabavljeni su problemima gdje će oni i njihovi članovi porodica putovati za novogodišnje praznike i šta kupiti svojim najmilijima, dok su pacijenti u svakodnevnom strahu da li će dočekati Novu godinu - navodi Serdarević-Stefanišin.

 Alma Serdarević-Stefanišin

Kaže kako su svi odgovorni, od prethodnih vlada, koje više od 20 godina ne poštuju Zakon o zdravstvenom osiguranja, do trenutne Vlade FBiH koja je, dodaje, nastavila u "istom ritmu".

 VEZANI TEKST - Teški pacijenti izašli na proteste: Nadležni prave milionske uštede i oročavaju novac dok bolesni umiru

- Nova Vlada FBiH samo je naslijedila ono što su prethodne radile. Tu je i Fond solidarnosti, kojem je od Kantona Sarajevo ponuđeno posuđivanje sredstava kako bi se liste čekanja zatvorile, ali Federalni zavod ništa ne radi po tom pitanju. Pitamo, ko od Fonda solidarnosti pravi "fond smrti" i ko dozvoljava da ljudi umiru dok novca ima.

I pored opstrukcija koje, kako kažu imaju, pacijenti neće stati.

- Želimo poručiti Federalnoj vladi da mi nećemo stati u traženju svojih prava. U međuvremenu smo osnaženi novim udruženjima koja nam se pridružuju. Ako treba, izaći ćemo i na ulice, štrajkovati glađu. Ne znam da li bi im to išlo u prilog, ali mi smo ozbiljni i odlučni - zaključila je Serdarević-Stefanišin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.