open-navfaktor-logo
search
Šta je na sceni
Parlamentarci o Sattlerovom izvještaju i dogovoru Varhelyija s Dodikom: Dvije politike EU-a prema BiH
Očigledno da postoje dvije politike Evropske unije prema Bosni i Hercegovini: ona zvanična i ona koju pokušavaju desničarske vlade i stranke da rade iza kulisa, ne za dobro građana BiH, kazao je Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
22.12.2021. u 12:41
get url
text

On je komentirao navode iz izvještaja šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera, koji je procurio u javnost i po kojem je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi s Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj su doneseni zaključci o prijenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

VEZANI TEKST - Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti

U tom dokumentu je navedeno i da je glavni krivac za krizu bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koji je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Osmanović je rekao da je iznenađujući izvještaj koji je Sattler sastavio i poslao ka Evropskoj komisiji.

- Očigledno da postoje dvije politike Evropske unije ka Bosni i Hercegovini: ona zvanična i ona koju pokušavaju desničarske vlade i stranke da rade iza kulisa, ne za dobro građana BiH. Očito da je na sceni jedan unutrašnji sukob kada je u pitanju EU između zemalja i demokratskih stranaka koje su najveći zagovornici osnivanja EU-a i uspostave evropskih civilizacijskih struktura, te zemalja, komunističkih zemalja, koje se približavaju desničarskim strankama u EU koje na drugi način ovo posmatraju – dodao je Osmanović.

Istakao je da se Bosna i Hercegovna zalaže za evropske principe i standarde, te da je iznenadilo da neko može postaviti pitanje dopuna Krivičnog zakona, kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, i da neko bude spreman da razgovara i pregovara o tome zarad toga da se Dodik vrati u institucije BiH.

- To je dno dna kada su u pitanju neki evropski funckioneri. Kakve veze imaju izmjene i dopune Krivičnog zakona s onim što Dodik radi i što su unilateralne i secesionističke aktivnosti – rekao je Osmanović.

Dodao je da je taj scenarij koji Dodik poduzima očito prije pripremljen i da je Krivični zakon povod da se ide u tom pravcu.

- Očekujemo da evropske demokratske vlade osude takve postupke – zaključio je Osmanović.

VEZANI TEKST - Nakon drugog sastanka s Varhelyijem, Dodik opet po svom: Nastavljamo rad kad se povuče Inzkov zakon

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, prokometirao je da je za očekivati da Evropska komisija u Briselu sankcioniše svoje zvaničnike "koji pregovaraju i sjede sa nosiocima najviših funkcija u političkom sistemu BiH, a koji pred očima javnosti podstrekuju rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine kroz proces urušavanja državnih zakona i institucija".

- Kada vam predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao punopravne članice EU-a, kaže da ne zna kako integrisati dva miliona muslimana, i ako je ovo politika i način kako se djeluje i radi unutar institucija EU-a, bolje nam je da nismo dio takve Evropske unije – naglasio je Đonlagić.

Komentar na ovo pokušali smo dobiti i od predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Nikole Lovrinovića, ali nam nije odgovorio na pitanje.

Iz SDP-a su ranije reagirali saopćenjem da od Evropske komisije u BiH traže hitno pojašnjenje dokumenata koji su procurili u javnost, navodeći da, ako se pokažu istinitim, ovaj potez može predstavljati opasan presedan u učešću Evropske komisije u dosadašnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.