open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu
Pirić: Gospodo iz Evropske unije, da li ste spremni za migraciju 12.000 rudara?
Tema današnje sjednice Zastupničkog doma FBiH su obaveze BiH prema Energetskoj zajednici, a u okviru koje se raspravlja o stanju u rudnicima, gradnji zamjenskih termoblokova, utjecaju zagađenja na zdravlje
14.01.2020. u 14:03
get url
text

U toku je rasprava u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a tema je obaveza naše zemlje prema Energetskoj zajednici. Zastupnici su imali određenih zamjerki na uvodno izlaganje Janeza Kopača, direktora Energetske zajednice. Među njima je Elzina Pirić (PDA) koja je pitala Kopača da li je Bosni i Hercegovini zabranjeno građenje zamjenskih blokova, poput Bloka 7. Pojedini zastupnici su skrenuli pažnju na poguban utjecaj zagađenja na zdravlje.   

- Ja nisam zastupnik obnovljive energije za budućnost. Jesam za Evropsku uniju. Goste iz EU-a bih pitala da li su spremni na migracioni tok od 12.000 rudara. Jedan od osnovnih resursa sa kojima raspolažemo je ugalj i voda.  A ako izgradimo hidroelektrane, ugrožavamo vode zbog koje se danas vode ratovi u svijetu. Toliko na ovoj sjednici slušamo o gasu, prednostima gasa. Imamo pripadnike gasnog lobija koji žele dovesti BiH u energetsku ovisnost. Sarajevo se grije na plin pa imamo smog. Pričamo o gašenju termoenergetskih blokova. Gosti nisu rekli da li mi smijemo graditi zamjenske blokove, da li do 2050. godine moramo zatvoriti sve rudnike?! – kazala je Pirić i dodala:

-  Uvažena gospodo, zamolila bih vas da nam usmeno odgovorite na pitanja da li je neko iz EU-a kazao da BiH ne može graditi zamjenske blokove, kao Blok 7. Zar oni neće doprinijeti smanjenju zagađenja, ako ćemo se zagrijavati na toplu vodu? Pitala  bih Kopača koliko novih termoelektrana se gradi u EU, Poljskoj, Njemačkoj. Da li svi gase termoblokove ili grade zamjenske - pitala je Pirić.

Govorio je i zastupnik Fahrudin Šarić (DF).

- Treba shvatiti realnost u kojoj se nalazimo u vezi s energetskim sektorom. Hajde da zamislimo da se ugase blokovi u Tuzli i Kaknju, hoćemo ekološki da živimo. Pa da se oni ugase, deset puta bi bila gora situacija sa zagađenjem u Sarajevu. Šta ćemo sa automobilima koji su ogromni zagađivači? Najveći uzročnik bolesti je olovo, gasovi iz automobila. Kada sagledamo realno sa ekonomskog, ekološkog stanovišta, ne možemo za kratki period napraviti BiH ekološkom državom. Prvo treba podići standard življenja, a to je gradnja zamjenskih termoblokova. Time ćemo pet puta poboljšati ekološko stanje – rekao je Šarić.

Ukazao je na problem upravljanja rijekom Drinom, i pozvao Kopača da se uključi u njegovo rješavanje.

Zastupnica Amela Kuskunović (NS) se fokusirala na posljedice zagađenja po zdravlje stanovnika.

- Godišnje od zagađenja u svijetu umre sedam miliona ljudi. Kod djece zagađenje zraka može negativno utjecati na razvoj mozga. Može imati dugoročne posljedice poput raka, kardiovaskularnih problema... Više od milion djece umre godišnje od aerozagađenja. U BiH problem predstavlja povećana koncentracija sumpor dioksida, lebdećih čestica, ne ubija nas olovo. Naš zdravlje je politički problem. Zahtijeva ozbiljan multidisciplinaran pristup – rekla je Kuskunović.

Sabina Ćudić (NS) je sa stanovišta zagađenja kazala da je u decembru prošle godine u Tuzli hospitalizirano više od 70 osoba zbog respiratornih smetnji, od toga njih 22 je zadržano na liječenju.

- U 2018. godini u Sarajevu akutne respiratorne inspekcije je imao svaki drugi stanovnik. Vidim da na ovoj sjednici Vlada FBiH sjedi relaksirano, među kojima je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. Vlada je relaskirana jer od današnjih zaključaka neće biti ništa. U ovom trenutku na sjednici sjede ljudi, evo neki od njih i zijevaju, a koji profitiraju od stanja u kome se nalazi zrak i po zagađenju smo ispred Albanije, Crne Gore, i u slobodnom smo padu od 2006. godine – rekla je Ćudić.  

Janez Kopač, direktor Energetske zajednice je odgovarajući na zastupnička pitanja rekao da zapravo svako ima pravo raditi u korist svoje štete.

- Jasno je da ukoliko se zatvore sve termoelektrane da neće biti struje. Ali o tome treba razmišljati unaprijed. Izgradnja termoelektrane traje godinama i pitanje je da li će funkcionirati kada bude izgrađena. Nije obaveza za Bosnu i Hercegovinu zatvaranje termoelektrana. Ja vam govorim koji su trendovi u vašem okruženju i šta će imati utjecaj na BiH za nekoliko godina – rekao je Kopač.

Ponovio je da je zbog nedozvoljene državne pomoći kada je riječ o Bloku 7, Energetska zajednica protiv BiH pokrenula prekršajni postupak i da se to ne može zasutaviti.

Osvrnuvši se na problem sa rijekom Drinom, kazao je da se to mora riješiti unutar BiH.  

- Ne želim kritikovati, već da pomognem. Vaš uspjeh je naš uspjeh. Stalo nam je do toga, imam emotivni osjećaj kao bivši Jugosloven. U Beču sjedimo i možemo teoretisati ali rješenje je u Parlamentu u BiH – rekao je Kopač.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.