open-navfaktor-logo
search
Pedijatar ne radi
Plaćaju i pregled i lijek: U DZ Stari Grad Sarajevo u drugoj smjeni roditeljima nema ko napisati recept za dijete
Nedostatak pedijatara u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo sve je veći problem roditeljima i njihovoj djeci.
30.01.2024. u 07:59
get url
text

Neki domovi zdravlja često, kako ističu građani, nemaju pedijatra, dok je u drugim ukinuta druga smjena. Jedan od njih je i Dom zdravlja Stari Grad u kojem već mjesecima, kako je kazala D. D. iz Sarajeva (puno ime i prezime poznato redakciji), pedijatra nema u drugoj smjeni.

- Ogroman mi je to problem, ne samo meni, nego i drugim roditeljima. Zbog toga sam prošlog petka (26. januar) kćerku, koja je imala visoku temperaturu, morala odvesti kod privatnika. Kako joj je ljekar propisao antibiotik, a da bi barem lijek izbjegla da ne platim, vratila sam se u dom zdravlja da daju recept, ali mi je sestra na kartoteci ponovila da mi ne može pomoći, jer nema pedijatra, da lijek nema ko propisati te da dođem sutra ujutro. Ne mogu da vjerujem da u cijelom domu zdravlja nema osobe koja bi mogla napisati recept - govori D. D.

Dodaje kako je ista situacija i u Domu zdravlja Ilidža, gdje živi njena sestra, ali da medicinske sestre sa kartoteke u takvim slučajevima odu do ljekara opće prakse koji propiše lijek.

Doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, kaže kako je provjerio kod kolega u Domu zdravlja Stari Grad, koji su mu kazali da je majci predloženo da ode u Dom zdravlja Centar, gdje bi joj napisali recept, ali da ni slanje roditelja od jednog do drugog doma zdravlja, nije rješenje. 

- U Domu zdravlja Stari Grad školskoj djeci ljekar opće prakse prepiše lijek, ne znam zašto to ne rade i za pedijatrijsku službu - dodaje Spahić. 

Pitanje koje treba postaviti, kako ističe Spahić, jeste - "zašto se privatne klinike ne uvežu u informacioni sistem, naročito one koje imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, a bave se pružanjem usluga porodične medicine"?

- Takvih poliklinika imamo u KS. Taj se informacioni sistem održava novcima građana i ako je već Zavod potpisao ugovor sa privatnom zdravstvenom ustanovom, zašto ona nije uvezana u integralni informacioni sistem, što bi olakšalo građanima KS, u ovom slučaju roditeljima bolesne djece, da ne moraju plaćati na sve strane. Nije mi jasno zašto se privatnim klinikama ne dozvoli da i oni mogu propisivati terapiju kako bi se izbjeglo nepotrebno lutanje pacijenata - ističe. 

Dom zdravlja KS u ovom trenutku ima 27 pedijatara, a po sistematizaciji radnih mjesta trebalo bi ih biti 39. No i oni koji su uposleni, prema riječima Spahića, ne rade puno radno vrijeme.

- Pedijatrijska služba na nivou KS nije funkcionalna i neće biti sve dok se sa osam ne svede na bar četiri lokaliteta. Nemamo kadra, a posljedica je nefunkcionalnost te službe. Neki su na godišnjem odmoru, neki na bolovanju, pa ljekar koji je trebao biti druga smjena u domu zdravlja, on je prebačen na vakcinalni punkt koje smo otvorili. Nemoguće je da to bude funkcionalno na osam lokaliteta sa 27 pedijatara - naglasio je Spahić.       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.