open-navfaktor-logo
search
2. i 3. maj
Plenkovićev i Čovićev partner Dodik podržavao raketiranje 1995: Trebalo je tući Zagreb, ali ne smijemo to reći
U to vrijeme zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, danas aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik aktivno je podržavao raketne napade na Zagreb 2. i 3. maja 1995. godine i ubijanje civila u hrvatskoj metropoli. Tada je poginulo šest osoba, a 205 ih je bilo teže ili lakše ranjeno.
02.05.2022. u 17:41
get url
text

Na vanrednoj sjednici NSRS-a kojom je predsjedavao osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik održanoj 23. i 24. maja 1995. godine, Dodik je tražio da se u medijima sakrije njegov i stav kolega iz skupštine.

Govor je održao 20 dana nakon napada i znao je za civilne žrtve, te da su pogođeni civilni ciljevi u Zagrebu, i to Dom penzionera, HNK i dječja bolnica u Klaićevoj ulici.

Danas veliki prijatelj Hrvata i najvjerniji saveznik predsjednika HDZBiH Dragana Čovića, tada je na sjednici NSRS-a rekao:

- Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da je trebalo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći, ako je to trebalo da kaže se, ne onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprezan urednik koji je to pušto…- rekao je Dodik tada.

Hrvatski mediji često su problematizirale Dodikovu ratnu ulogu, te prilikom njegovih posjeta Zagrebu postavljali pitanje i premijeru i predsjedniku, Andreju Plenkoviću i Zoranu Milanoviću da li će sa članom Predsjedništva BiH razgovarati na ovu temu i tražiti od njega da se izvini. 

Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske 2013. godine podnesena je krivična prijava protiv Dodika, ali hrvatske vlasti od tada nisu ovaj slučaj pomakle s mrtve tačke. Prijavu protiv Dodika lično je zaprimio tadašnji glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić.

Raketni napad na Zagreb 2. i 3. maja prije 27 godina izveden je u znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak, kada su pobunjeni Srbi raketnim sistemom Orkan s kasetnim punjenjem napali centar Zagreba.

Za zločin raketiranja Zagreba, pravosnažnom presudom Haškog tribunala osuđen je Milan Martić i to na 35 godine zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.