open-navfaktor-logo
search
Sastaju se
Počeo rad na izbacivanju stranih sudija, iz Ministarstva pravde BiH kažu da će rezultati biti uskoro vidljivi
Formirana je Radna grupa za izradu i usaglašavanje nacrta zakona iz oblasti vladavine prava i pravosuđa, potvrđeno je Faktor iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Zadatak grupe, kazali su, bit će sačinjavanje propisa koji se odnose na reformu Ustavnoga suda BiH, kao i propisa o načinu izbora troje sudaca koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
30.09.2023. u 20:41
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD želi kontrolu: Ustavni sud BiH bez stranih sudija ne može dobiti većinu u Parlamentu

Grupu čine državni ministar pravde Davor Bunoza (HDZ BiH), njegov zamjenik Elvir Mahmuzić (SDP) te entitetski ministri pravde Vedran Škobić iz FBiH (HDZ BiH) te Miloš Bukejlović iz RS-a (SNSD).

Ovo je dio imena koji čine radnu skupinu, dok ostala imena iz Ministarstva pravde nisu željeli otkrivati.  

- Grupa se sastala i prije nekoliko dana na temu Ustavnog suda i iznijela mišljenja, stavove i donijela određene smjernice za rad na propisima u vezi s Ustavnim sudom BiH.

Grupa ima konsenzus oko toga da se redovno sastaje i da aktivno radi na navedenim propisima te vjerujemo da će rezultati rada uskoro biti vidljivi - kazali su za Faktor iz Ministarstva pravde BiH.

SNSD-ov ministar u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je nedavno na press konferenciji da je Republika Srpska vrlo jasno prezentovala zakon o Ustavnom sudu BiH i zakon o prestanku važenja mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH "cijeneći da je to naše prioritetno pitanje i od njega definitivno nećemo odustati".

Nakom posljednjeg sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou u Mostaru, predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da "još nema prijedloga radne grupe s bošnjačke strane".

- Rekli smo da je to ovaj mjesec kada ćemo imati taj zakon o Ustavnom sudu i sudijama strancima - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST- Počeo sastanak Dodika, Čovića i "Trojke": Kreće li se u izmjene Izbornog zakona i "protjerivanje" stranih sudija

Federalni zastupnik i zamjenik ministra pravde BiH u prošlom sazivu Vijeća ministara Nezir Pivić izjavio je ranije za naš portal da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH ustavna kategorija i bilo kakva promjena njihovog statusa i pravnog osnova njihovog izbora u Ustavni sud BiH može se mijenjati samo amandmanom na Ustav BiH.

- Radne grupe su ustvari samo način na koji će Dodik i Čović u javnost isporučiti svoje odavno pripremljene prijedloge, koje će "Trojka", kao i sve do sada slijepo da podrži - kazao je, između ostalog, Pivić.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a njihovo neprovođenje predstavlja krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.