open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Počinje rekonstrukcija tramvajske pruge do RTV Doma, nove izmjene u saobraćaju
Proširuju se radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge na njenoj prvoj dionici, tako da u subotu, 27. novembra 2021. godine, počinje rekonstrukcija pruge na relaciji od Nedžarića do RTV Doma.
25.11.2021. u 16:20
get url
text
Tramvajska pruga u Sarajevu

- Tramvajski saobraćaj će, radi organizacije radova, biti obustavljen do Čengić Vile, a putnici će od Ilidže moći putovati autobusima, čiji je broj znatno povećan. Radnim danima autobusi će saobraćati od Ilidže do Čengić Vile svakih pet minuta, subotom svaki šest, a nedjeljom svakih devet minuta. U funkciji će biti i nova privremena linija Nedžarići-Čengić Vila koja će saobraćati svakim danom. Ukupan broj autobusa na relaciji Ilidža-Baščaršija, uključujući i autobuse koji će voziti do Čengić Vile, je 34 - saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Napominju da će radi sigurnosti putnika i sprječavanja prelaska ceste pri presjedanjima u tramvaj, saobraćajnica na Čengić Vili pored GRAS-a biti zatvorena za saobraćaj svih vozila, osim za autobuse, a vozačima će signalizacijom biti naznačena izmjena režima, kao i kojom saobraćajnicom mogu voziti.

- Broj tramvajskih vozila od Čengić Vile će biti povećan, a tramvaji će saobraćati svake četiri minute - dodaju iz Kantona Sarajevo. 

Istaknuto je da će u svim vozilima važiti kuponi oba prijevoznika, a kupljena karta važit će i u autobusima i u tramvajima.

- Rekonstrukcija tramvajske pruge počela je 26. avgusta. U njenoj prvoj fazi na relaciji Ilidža-Nedžarići do sada su urađena ispitivanja, iskopavanja, nasipi, radovi na odvodnji, prikupljena je dokumentacija za materijale i došlo je vrijeme za nastavak radova prve dionice od Ilidže do Remize. Planiran završetak radova za dionicu Ilidža-Remiza je maj 2022. godine - navedeno je u saopćenju.

Dodaju da iz Ministarstva saobraćaja kažu da "nakon 60 godina, prvi put svi zajedno imamo ovako veliki projekt koji zahtijeva mnogo promjena i građanima i učesnicima u saobraćaju", zbog čega mole sve za razumijevanje kako bismo u skorijoj budućnosti imali prijevoz kakav imaju mnogi evropski gradovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.