open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane BiH
Podžić: Namjere su mi bile iskrene i opet bih isto učinio
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je, nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije izglasao odluku o njegovoj smjeni, rekao da nije prekršio Zakon o odbrani BiH kada je donio odluku kojom je odgođena vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine.
26.10.2021. u 17:23
get url
text

Zbog takve odluke predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je donošenje odluke o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH.

- Moje namjere kada sam odlagao vježbu između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije bile su iskrene, ljudske i profesionalne da bih zaštitio živote i zdravlje naših vojnika, a pogotovo u toj sedmici kada sam donio odluku imali smo jednu sahranu u Doboju i jednu dženazu u Bratuncu. Žao mi je što je to otišlo na ovaj politički nivo - rekao je Podžić.

Navedenu vježbu je odložio zbog epidemiološke situacije i malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Kada sam vidio današnje cifre zaraženih u Srbiji i Bosni i Hercegovini i danas poslije svega ovoga ponovo bi donio istu odluku. Danas me najviše razočaralo spominjanje tolikih krupnih riječi, kršenje Ustava, zakona, međunarodnih konvencija itd. Učestvovao sam u pisanju Zakona o odbrani i veoma dobro ga poznajem i odgovorno kažem da ni jedan stav, član ovog Zakona nije prekršen pri donošenju navedene odluke - naglasio je Podžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.