open-navfaktor-logo
search
Uništavanje prirode
Pokrenuta peticija da se zaustavi nelegalna gradnja na Bjelašnici i Igmanu
Neformalna grupa građana "Hoćemo pitku vodu i čist zrak – Protiv nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu" je pokrenula peticiju kojom se traži od Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo da u što skorijem periodu donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području.
01.06.2023. u 13:09
get url
text

Ukoliko se ovakva gradnja na Bjelašnici i Igmanu ne zaustavi, građani strahuju da će grad Sarajevo ostati bez pitke vode i čistog zraka, ističu iz ove grupe građana.

- Pozivamo sve građane da nam se pridruže i da zajedničkim snagama zaustavimo nelegalnu gradnju na olimpijskim planinama. Ovom peticijom želimo da pozovemo nadležne da zaustave dalju nelegalnu gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu. Ne smijemo zaboraviti da prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo te da su za ove planine Federalnim prostornim planom predviđeni najviši oblici zaštite.

I pored toga, od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata – apartmana te nedopustivoj sjeći šume i krčenju šumskog zemljišta. Mimo svih pravila i uprkos mnogim uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode – na sceni je bezobzirno narušavanje svih procedura - ističu predstavnici neformalne grupe građana.

Ovom prilikom građani su podsjetili da problem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je još obavezujući. Osim toga, kako dodaju, ovaj problem je nastao i zbog nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od Općine Trnovo bez prethodno izdanih okolinskih dozvola i procjene utjecaja na okoliš. Zabrinuti građani posebno ističu da gradnja na ovim olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još uvijek na snazi.

Kako podsjećaju, i federalni revizori su 2016. upozoravali na nepravilnosti u vezi s izgradnjom apartmana na Bjelašnici.

- Pored toga i Ured za borbu protiv korupcije i upravljenje kvalitetom Kantona Sarajevo je uočio nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje te je podnio krivičnu prijavu kod Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog krčenja šume u četiri slučaja, te izdatih odobrenja za gradnju čak 13 objekata. Mi ne planiramo odustati - nastavljamo našu pravnu borbu i iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti da se nastavi nelegalna gradnju na olimpijskim planinama - ističu iz neformalne grupe građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.