open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Pokret za Stolac: Bošković bi najradije ponovo rušio stolačke džamije
S obzirom na to da se načelnik Stoca Stjepan Bošković proglasio nenadležnim, kako su prenijeli mediji, u vezi s rješenjem federalnog građevinskog inspektora, kojim mu je naloženo uklanjanje kamenog križa i 14 postamenata na lokalitetu Starog grada, nacionalnog spomenika BiH, očitovali su se iz "Pokreta za Stolac", odakle je nedavno pokrenuta peticija zbog ugroženosti Starog grada.
17.02.2020. u 16:53
get url
text

- U izjavi za medije Bošković navodi kako općina Stolac nije nadležna za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, dok isti za 320 KM prodaje dijelove nacionalnog spomenika Župi sv. Ilije Stolac, kako bi krenuo sa gradnjom križnog puta i zauvijek obilježio prostor Herceg-Bosne - naveli su.

Optužio je Bošković i lokalnu Islamsku zajednicu, "navodeći da je ona nakon rata izgradila više objekata bez ikakvih dozvola, ali da ti objekti nisu predmet inspekcijskog nadzora". Osvrnuli su se i na te navode, iz Pokreta, kazavši da mu je poseban trn u oku Islamska zajednica, bolje reći džamije koje su se našle na meti 1993., a izgleda i 2020.

- Nakon što su zločinci u ratu uništili sve objekte koji su pripadali muslimanima Stoca, poslijeratna (HDZ) vlast Stoca nikad nije izdala dozvole za obnovu džamija. Lokalna vlast Stoca je opstruirala izdavanje dozvola za obnovu svih islamskih sakralnih objekata, pa su isti obnavljani sa dozvolom federalnih nivoa vlasti, kao objekti od kulturnog i historijskog značaja, ili su bili na listi čekanja za kulturno historijsko naslijeđe. Lokalna vlast Stoca opstruira sve, a za ono što je sa hrvatskim predznakom dozvole nisu problem, a što bi i bile kad ih sami sebi izdaju. Izgradnjom križnog puta u izbornoj godini tenzije dovodi do usijanja krenuvši putem Dodika i ostale bratije kojima je jedina želja raspad Bosne i Hercegovine - istaknuli su iz Pokreta.

Ovo nije predizborna kampanja Bošnjaka, kako navodi Bošković, dodali su, ovo je kampanja koja traje dva vijeka, kampanja za uspostavu paradržave Herceg–Bosne u njenom punom kapacitetu.

- Zbog toga država BiH kao neprikosnoveni vlasnik svog nacionalnog blaga mora biti odlučna u zaštiti svojih nacionalnih spomenika. Boškovićevi medijski istupi su poklič na sukobe u Stocu i isti su takvi doveli 1993.godine do potpunog etničkog čišćenja Bošnjaka Stoca i urbicida u kojem su sa zemljom sravnjene sve stolačke džamije i objekti koji su značili višestoljetno prisustvo Islama i muslimana u ovom gradu - poručili su iz Pokreta.

Naveli su kako je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu presudio Boškovićevim čelnicima i inspiratorima na 111 godina robije, okarakteriziravši rušilačke porive i progone, ubistva i zatočeništvo u koncentracionim logorima udruženim zločinačkim poduhvatom.

- Jasno dajemo do znanja Boškoviću i ostalim Boškovićima da ovo više nije 1993. godina i da je bošnjački narod Stoca odlučan u svojoj namjeri da ostane i opstane na ovim prostorima. Neka zaborave i Bošković i njegovi mentori da će im podmukla prevara proći i da će se stvoriti haos kojeg očito prizivaju kao što su to uradili prevarama i krađom na lokalnim izborima 2016. godine. Ne može biti legalno nešto što je nastavak zločinačke politike presuđenog UZP Herceg-Bosne kroz gradnju križnog puta, niti se ilegalnim može smatrati obnova i zaštita muslimanskih vjerskih objekata koji su minirani i sravnjeni do temelja u zločinačkom projektu Herceg-Bosne. Kako su ponovo izgrađeni i ostavljeni na zaštitu i čuvanje Bošnjacima muslimanima tako će biti i štićeni jer se u Stocu nikada više neće ponoviti 1993. godina. Znaju to dobro i Bošković i njegovi mentori koji se u 21. stoljeću služe križarsko-inkvizitorskim metodama nepojmljivim za modernu civilizaciju - poručili su iz Pokreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.