open-navfaktor-logo
search
UIO BiH
Pokušaj krijumčarenja: U Hercegovini oduzeta građevinska oprema, u Posavini ulja i maziva
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine oduzeli su na području Hercegovine i Posavine veće količine građevinske opreme, te ulja i maziva.
15.10.2023. u 12:19
get url
text
Oduzeta oprema, ulja i maziva
Oduzeta oprema, ulja i maziva

Građevinska oprema i alati oduzeti su na odručju Hercegovine, na graničnom prijelazu Bijača, a nalazili su se u kontejnerskoj pošiljci iz Kine. 

- Detaljnim pregledom kontejnerske pošiljke iz Kine otkrivena je veća količina građevinske opreme i alata koja nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 56.000 KM, a protiv učinioca nezakonitih radnji preduzete su zakonski propisane mjere - saopćili su danas iz UIO BiH.

Ulja i maziva, koja su se pokušala prokrijumčariti u BiH su oduzeta na području Posavine, u carinskoj ispostavi Šamac.

- Detaljnim pregledom pošiljke prijavljene za uvozno carinjenje u kojoj su se nalazila razna motorna ulja, maziva i aditivi, osim robe prijavljene za uvozno carinjenje, službenici UIO pronašli su i dio robe koji nije bio prikazan u uvoznoj dokumentaciji. Neprijavljena roba je bila sakrivena u središnjem dijelu tovarnog prostora okružena uredno prijavljenom robom. Licu koje je počinilo prekršaj izdan je prekršajni nalog, a roba čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 9.736 KM privremeno je oduzeta - navedeno je u saopćenju UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.