open-navfaktor-logo
search
Statua u Orašju
Postavljanje spomenika velikanu košarke Mirzi Delibašića u Sarajevu najvjerovatnije krajem maja?
Spomenik velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću Kinđetu je završen, ali se još ne zna tačan datum, kada će statua biti postavljena ispred dvorane sarajevske Skenderije, koja nosi naziv po njemu, a moguće je da će se to desiti krajem ovog mjeseca.
09.05.2022. u 21:33
get url
text
Mirza Delibašić
Mirza Delibašić

Organizacioni odbor za podizanje spomenika najboljem sportisti BiH svih vremena Mirzi Delibašiću intenzivno radi na stvaranju preduvjeta za otkrivanje spomenika kako to dolikuje ovom sportskom velikanu, kazali su za Faktor iz Općine Centar koja finansira ovaj  projekat uz pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

- Cijeneći značaj kreiranja adekvatnog ambijenta za održavanje svečane ceremonija otkrivanja spomenika trenutno se provode aktivnosti na stvaranju svih potrebnih uvjeta. Budući da je veliki broj javnih ličnosti iz BiH, tako i iz drugih zemalja iskazao interesovanje da prisustvuje svečanoj ceremoniji otkrivanja spomenika, potrebno je osigurati optimalne uvjete kako bi se udovoljilo što većem broju zainteresovanih da prisustvuju svečanoj ceremoniji. Organizacioni odbor u sastavu Danko Delibašić, Edina Selesković, Srđan Mandić, Samir Avdić, Kenan Magoda i Adis Lukač, blagovremeno će obavijestiti javnost o terminu otkrivanja spomenika – poručuju iz Općine Centar.

Iako se još uvijek ne zna tačan datum otkrivanja spomenika, iz Općine Centar dodaju da se Statua Mirze Delibašića, autora Adisa Lukača je u potpunosti završena i nalazi se u ljevaonici umjetnina Jurkić u Orašju gdje će i ostati do utvrđivanja termina za svečano otkrivanje.

Spomenik je nakon prve najave trebao je biti postavljen na dvadesetu godišnjicu smrti Mirze Delibašića 8. decembra 2021. godine, drugi termin za postavljanje spomenika je bilo proljeće ove godine. Zbog održavanja manifestacije Zimska čarolija na Skenderiji u decembru te godine Organizacioni odbor odlučio je da se zbog nemogućnosti kreiranja adekvatnog ambijenta svečana ceremonija otkrivanja spomenika odgodi i održi kada se za to steknu potrebni uvjeti.

Danko Delibašić, član Organizacionog odbora i Mirzin sin, kazao je za Faktor da se nada da će spomenik Mirzi biti postavljen najvjerovatnije krajem ovog mjeseca.

- Kada se bude postavljao spomenik planirano je da se taj cijeli dan posveti Mirzi. Da se u Domu mladih Skenderija održi projekcija dokumentarnog filma o Mirzi. Najmjera nam je pozvati predsjednike košarkaških saveza iz bivše Jugoslavije. Organizovali bi večeru i okrugli sto sa prisutnim gostima. Spomenik je na vrijeme urađen i sada se odužilo malo zbog mjeseca ramazana. Bila je zamisao da se spomenik postavi i 6. aprila na Dan Grada Sarajeva i nismo to uradili. Međutim, zbog drugih sadržaja koje sam planirao otvorenje spomenika bi moglo biti krajem maja – ističe Delibašić i pojašnjava:

- Kraj maja mislim da odgovara jer se održava Final Four liga u Beogradu i pretpostavljam da će veliki broj košarkaških asova i bivših nekih Mirzinih saigrača biti u Beogradu nekoliko dana krajem ovog mjeseca i onda bi mogli doći i na otvaranje spemenika – kaže Danko Delibašić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.