open-navfaktor-logo
search
Baza Butmir
Postrojavanje EUFOR-a: U BiH se mogu pozvati i dodatne rezervne snage ako bude potrebno
U Glavnoj komandi Snaga Evropske unije (EUFOR) u bazi Butmir u Sarajevu, održana je ceremonija kojom je obilježeno uspješno dostizanje inicijalnog operativnog kapaciteta od strane 500 vojnika EUFOR-ovih rezervnih snaga koje čine čete iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.
11.03.2022. u 15:48
get url
text

Ceremonijom je označen uspješan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, nakon kojih su ove snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti sigurnosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kao i brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Od danas, svih šest manevarskih četa EUFOR-a započet će sa patroliranjem kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u cijeloj državi, istovremeno jačajući vezu EUFOR-a sa lokalnim vlastima i građanima. Njihovo prisustvo jasno pokazuje posvećenost Evropske unije (EU) Bosni i Hercegovini.

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely u obraćanju prisutnima je obrazložio zašto je odlučeno da se izvrši aktiviranje ovog elementa rezervnih snaga. Naglasio je i da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a.

Pozdravio je posvećenost međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, a posebno država koje učestvuju u misiji EUFOR-a.

Ponovio je uvjerenje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unaprijedi i ojača partnerstvo EUFOR-a sa institucijama i građanima BiH.

{$galerijaFotografija}

- U svojstvu komandanta sam aktivirao rezervne snage, ali ne zbog nekog pogoršanja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, naši pokazatelji koji ukazuju na promjene ili prijetnje u sigurnom i stabilnom okruženju nisu se mijenjali tokom nekoliko proteklih sedmica. Moja odluka da aktiviram rezervne snage potakla je iz moje obaveze kao vojnika da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju - rekao je Wessely.

Kako je kazao, upravljanje rezervnim snagama temelj je svake vojne operacije.

- EUFOR obično ima 600 pripadnika raspoređenih u BiH. Raspoređivanjem rezervnih snaga srednjeg nivoa aktiviran je naš koncept rezervnih snaga, i da, ako to budem smatrao razboritim korakom, ja mogu pozvati i dodatne rezervne snage ako bude potrebno - naglasio je Wessely.

Dodao je da će od danas svih šest manevarskih četa vojnika EUFOR-a započeti sa patroliranjem kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u cijeloj državi.

Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je u obraćanju u Butmiru da je "ruska agresija protiv Ukrajine" nevjerovatno kršenje ne samo odredaba međunarodnog prava, nego i osnovnih pravila mirne koinzistencije među ljudima.

- Nemoguće je gledati slike koje dolaze iz Ukrajine, da ne budete jako šokirani. Ovo i ljude u BiH podsjeća na traumu koju su proživjeli 90-ih i ja zaista suosjećam sa vama i narodom Ukrajine u ovom trenutku - istakao je Sattler.

20220311_2_52571664_74572733.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.