open-navfaktor-logo
search
Alarmantno
Poštuju li se preporuke: Građevinari na visokim temperaturama izloženi nehumanim uvjetima rada
Rad na visokim temperaturama može biti opasan po zdravlje, opominju ljekari, a opasnosti su posebno izloženi građevinski radnici. No visoke temperature, neadekvatna oprema, neobustavljanje rada čak i u najtoplijem dijelu dana, samo su neki od problema sa kojima se oni svakodnevno susreću na radilištima širom Bosne i Hercegovine.
01.08.2022. u 18:12
get url
text

Nemaju mnogo izbora jer je za veliki broj njih to jedini izvor prihoda - tako osiguravaju egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, podsjeća da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, dalo poslodavcima preporuke da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

- Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te nastave poslije 16 sati – ističe Škamo.

Dodaje da je u suštini do poslodavaca da li će poštediti svoje radnike.

Preventivne mjere nalaže i Zakon o zaštiti na radu, a mjere zaštite donosi poslodavac svojim internim aktom.

U skladu sa odredbama člana 23. Zakona o zaštiti na radu ("Sl. novine FBiH", br. 79/2020) poslodavac je dužan svojim internim aktom o zaštiti na radu utvrditi organizaciju provođenja zaštite na radu, pravila prevencije i zaštite, poslove sa povećanim rizikom, poslove na kojima se provodi mjera skraćivanja radnog vremena, način utvrđivanja zdravstvenog stanja radnika koji rade na poslovima sa povećanim rizikom i drugih radnika, sredstva i opremu lične zaštite koja pripadaju radniku, te prava, obaveze i odgovornosti radnika za zaštitu na radu i drugih radnika u ovoj oblasti, kao i druga pitanja od značaja za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu.

Međutim, situacija na terenu je drugačija jer, nažalost, poslodavcima je važniji profit od zdravlja radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.