open-navfaktor-logo
search
Brnabić u Banjoj Luci
Potpisana izjava sa Srbijom za HES Gornja Drina, Dodik euforičan: Ovo je jednako njihova država, kao što je i njihov narod
Zajednička izjava za projekat HES Gornja Drina, odnosno tzv. Buk Bijela, koji se sastoji od tri hidroelektrane (Buk Bijela, Foča i Paunci), potpisan je danas u Banjoj Luci između vlada RS-a i Srbije.
13.11.2020. u 16:33
get url
text

VEZANI TEKST - SDA: Drina je državna imovina, njome ne mogu upravljati entitetske vlasti

Radi se o zajedničkom projektu Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede RS, rok za izgradnju je šest godina, a kako je kazao premijer RS-a Radovan Višković vrijednost projekta je oko 200 miliona eura. Srbija će imati učešće od 51 posto, a RS 49 posto.

Višković je kazao da se dugo godina govorilo o ovom projektu , a da su sada na korak da ga realizuju. Govoreći o procentu vlasništva, rekao je da je to  iz "praktičnih razloga" da se ne bi morale "pratiti procedure javnih nabavki" i zato što "druga strana ovakve stvari dočekuje na nož".

- Radi se o čistoj zelenoj energiji i kapacitetu koji će omogućiti značajan ekonomski rast - rekao je Višković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da joj je ovo 11 posjeta RS-u od 2017. godine kada je došla na ovu funkciju. Najavila je novu zajedničku sjednicu dvije vlade, koja će biti održana u RS, te navela da je Srbija od 2014. godine u razne projekte uložila 59 miliona eura.

- Čim se izda građevinska dozvola mi smo spremni da krenemo u projekat za HES Gornja Drina. Mi smo spremni da krenemo čim nam date zeleno svjetlo, i nadam se da će to biti ili kraj decembra ili početak 2021. godine - istakla je Brnabić.

Navela je i da je rebalansom budžeta Srbije "budžetirano" oko 30 miliona eura za aerodrom u Trebinju za ovu godinu, a za 2021. godinu će predložiti oko 51 milion eura za dalju izgradnju.

VEZANI TEKST - DF: Nelegalnim projektima Srbija krši Dejton i pokušava ukrasti milijarde KM od BiH

- Cilj je da 2022. godine završimo aerodrom Trebinje i da te godine imamo letove - istakla je Brnabić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da se raduje uspjesima Srbije, kako u svim sportovima, a tako i ekonomskim uspjesima, kao i tvrdnjama da je imala "najbolje upravljanje krizom" .

- Nikome ne želimo učiniti ništa nažao. Svi projekti koje gradimo, bit će namijenjen da ih koriste i svi drugi - rekao je Dodik.

Kazao je da je on "ovdje od perioda Slobodana Miloševića", te da je saradnja sa vlašću predvođenom Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić - najuspješnija.

Kazao je i da je svjestan da njegove izjave mogu biti kritikovane, a onda izjavio da je "ovo jednako njihova država i prostor, kao što je jednako njihov narod".

- Ovo su najizdašnije i najuspješnije godine saradnje. Mi volimo da pripadamo jednom prostoru. Više se osjećamo da pripadamo Srbiji nego nekim drugim državnim oblicima ovdje. Nećemo valjda raspravljati o osjećajima. To su naši osjećaji - rekao je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.