open-navfaktor-logo
search
Izdvojeno 2,6 miliona KM
Potpisani ugovori za izgradnju 66 stambenih jedinica povratnicima u 13 bh. općina
U utorak su u Sarajevu potpisani ugovori o izvođenju radova na 66 stambenih jedinica za povratničke porodice u 13 općina u Bosni i Hercegovini.
12.04.2022. u 13:19
get url
text

Ugovore su potpisali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković, načelnici općina i odabrani izvođači.

Potpisane su dvije vrste ugovora za izgradnju 66 stambenih jedinica za povratničke porodice u 13 općina u BiH po sistemu "ključ u ruke", a za ovu namjenu bit će izdvojeno više od 2,6 miliona KM s PDV-om.

Riječ je o izgradnji stambenih jedinica u općinama Bosanski Petrovac, Ključ, Mrkonjić-Grad, Prnjavor, Prozor-Rama, Glamoč, Vareš, Olovo, Kladanj, Vlasenica, Lopare, Ugljevik i Teočak.

Jednu vrstu ugovora potpisali su Ramić, Ninković i izvođači radova, a drugu vrstu ugovora potpisali su načelnici.

Predati objekti za 319 porodica

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dosad je, kroz projekt Saudijski fond za razvoj, završilo izgradnju i na korištenje predalo objekte za 319 porodica. Od toga, 171 stambena jedinica napravljena je u 28 općina i gradova u Federaciji BiH, dok je 148 izgrađeno u 24 općine i grada u Republici Srpskoj.

Završetkom pojekta u BiH bit će izgrađena 901 jedinica ukupne vrijednosti veće od 25 miliona KM.

Ministar Ramić je rekao kako će u Bosanskom Petrovcu biti izgrađene tri, Glamoču pet, Kladnju pet, Ključu pet, Olovu pet, Prozoru-Rami 10, Teočaku tri, Varešu pet, Loparama, Mrkonjić- Gradu, Ugljeviku, Vlasenici i Prnjavoru također po pet jedinica.

- Nadam se da ćemo do kraja godine i preostali neugovoreni dio objekata ugovoriti već nakon ove faze. Nakon što izvođače uvedemo u radove, krenut ćemo s izborom korisnika za sljedeću fazu gradnje stambenih objekata, s tenderisanjem - rekao je Ramić.

Nada se da će se stabilizirati cijene na tržištu i da neće imati otkazivanja ugovora.

- Nadam se da ćemo ovaj projekt od 66 stambenih jedinica dovršiti u potrebnom roku i da ćemo se vidjeti u nekoj od vaših sredina skupa s našim korisnicima - rekao je Ramić.

Direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković je rekao kako je vrijednost projekta 2,6 miliona KM, a riječ je o projektu koji se odnosi na Saudijski fond za međunarodni razvoj.

Pozvao je izvođače da poštuju rokove, kako bi porodice što prije dobile krov nad glavom.

Životna pitanja građana

Darko Tomaš, načelnik Općine Prnjavor, rekao je kako je riječ o važnom projektu.

- Uvjeren sam da danas s ovim projektom rješavamo životna pitanja naših sugrađana i zato je njegova važnost još i veća - rekao je Tomaš koji je dodao kako su rezultati rada ovog ministarstva vidljivi u mnogim općinama.

Napomenuo je da su od 2017. godine uz podršku Ministarstva realizirali nekoliko projekata u više mjesnih zajednica, čija je vrijednost nekoliko stotina hiljada KM.

Uvjeren je u nastavak saradnje i podrške u budućem periodu.

Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac, izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje potpisivanju ugovora za tri povratničke porodice u ovoj općini.

- Ovo je nastavak ovog projekta. Mi smo u prethodnom periodu realizirali izgradnju 12 stambenih jedinica za povratnike srpske nacionalnosti, a evo danas potpisujemo ugovore za tri povratničke porodice bošnjačke nacionalnosti - rekao je Jukić.

Podsjetio je kako je u prethodnom periodu realizirano nekoliko projekata, a nada se nastavku saradnje u budućem periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.