open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Potvrđena optužnica protiv Harisa Ihtijarevića
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Harisa Ihtijarevića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.
07.09.2023. u 11:38
get url
text
Haris Ihtijarević
Haris Ihtijarević

Ihtijarevića terete zbog sukoba interesa.

- Optuženi se tereti da je, dok je obavljao funkciju člana i predsjednika Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH, postao većinski vlasnik dvije firme uprkos tome što su ove dvije funckije bile nespojive. Tačnije, bio je u sukobu interesa za šta je nezakonito pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 100.000 KM. Postupajuća tužiteljica predložila je oduzimanje navedene imovinske koristi - navedeno je u saopćenju.

Iz Tužilaštva KS su istakli da je za glavni pretres predloženo saslušanje devet svjedoka, vještaka ekonomske struke, i izvođenje više od 180 materijalnih dokaza.

Ihtijarević je nedavno došao u žižu javnosti zbog afere zbog koje je njegova kompanija Gliese 581g, ostala bez franšizne licence za McDonalds restorane u Bosni i Hercegovini.

Kompanija Gliese 581g sklopila je ugovor s Raiffeisen bankom o zakupu poslovnog prostora u centru Sarajeva. Nisu plaćali kiriju nakon čega je Raiffeisen banka odlučila pravdu tražiti na sudu. Nakon drugostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu, kompanija Gliese 581g morala je isplatiti kirije za 2015. i 2016. godinu, te zatezne kamate, što iznosi ukupno oko 1,2 miliona KM. 

Ihtijarević je ranije bio i direktor Službe zajedničkih poslova organa i tijela Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.