open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Poznat po okrutnosti: U logoru Kamenica u Drvaru bile su zatočene cijele porodice i trudnice
Na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, općina Drvar, posjetom delegacija i porodica žrtava sutra će biti obilježena 29. godišnjica zločina nad logorašima logora Kamenica.
05.11.2021. u 12:19
get url
text

Iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini saopćeno je da je logor Kamenica, kao jedan od 657 evidentiranih logora formiranih tokom rata u BiH s ciljem sistematskog mučenja i ubijanja nesrpskog stanovništva, po stepenu okrutnosti i brutalnosti jedan od poznatijih.

- Činjenica da je u ovoj zgradi prethodno bila škola i prostorije Društvenog doma u Kamenici, samo je pokazatelj brutalnosti koju pomračeni ljudski umovi mogu, ne samo zamisliti nego i sprovesti u djelo, na štetu drugih, nevinih ljudi - navodi se u saopćenju.

Logor Kamenica funkcionirao je tokom cijelog perioda 1992-1995. godina, a prema dostupnim podacima, u logoru je bilo zatočeno više od 200 nedužnih logoraša žena i muškaraca, čak i trudnica, ali i cijelih porodica, s područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen-Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe, od kojih je više od 50 ubijeno ili nestalo.

U saopćenju se navodi da su logoraši konstantno držani u nehumanim uvjetima, u vlažnim i hladnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, izgladnjivani i maltretirani na razne načine, a mnogi od njih su na kraju odvedeni nad jamu Golubnjača, gdje su brutalno likvidirani i bačeni u bezdan.

Za zločine u logoru Kamenica osuđeni su samo upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora i Dragan Rodić "Šaula", koji je u tom periodu obavljao dužnost stražara i komandira smjene, na osam godina zatvora, a na bazi sporazuma o priznanju krivice pred Sudom BiH.

Zločine u logoru Kamenica Sud BiH kvalificirao je kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

- Ovu aktivnost iskoristit ćemo da pozovemo nadležne organe na odlučniji pristup procesuiranju ratnih zločina nad logorašima i drugim građanima BiH počinjenih u periodu 1992-1995.

Također, da još jednom ukažemo na brojne probleme i neriješen status logoraša / žrtava ratne torture u BiH, te apelujemo na nosioce izvršne i zakonodavne vlasti da prihvate inicijativu koju smo im prethodno dostavili i učine maksimalne napore s ciljem zakonskog reguliranja statusa logoraša / žrtava ratne torture, kao jedne od kategorija čija su osnovna ljudska prava, u periodu 1992-1995. godine, kršena na najbrutalnije načine - navode iz Saveza logoraša u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.