open-navfaktor-logo
search
Utjecaj na pravosuđe
Pravnici ističu: Prijavljivanjem tužioca jer je podigao optužnicu protiv njega, Dodik čini ciljani pritisak...
Krivična prijava koju je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, podnio protiv tužioca Tužilaštva BiH koji je podigao optužnicu protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika predstavlja pritisak na rad pravosudnih institucija, smatraju sagovornici Detektora.
17.08.2023. u 16:28
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Tužilaštva BiH koji je podigao optužnicu protiv njega

Dodik je na svom zvaničnom Twitter profilu objavio da je podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Državnog tužilaštva Nedima Ćosića, svega nekoliko dana nakon što je ovo tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

- Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika - napisao je Dodik u svojoj objavi smatrajući da je Ćosić kao službeno lice Tužilaštva, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a te Lukiću, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo "povreda zakona i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja".

U prijavi Republičkom javnom tužilaštvu RS-a, objavljenoj na Dodikovoj Twitter stranici, između ostalog se navodi da je tužilac Ćosić podigao optužnicu za djelo koje nije propisano članom Krivičnog zakona koji je donio organ nadležan za donošenje zakona u državi, već "od strane lica koje se u dužem vremenskom periodu počev od 1. augusta 2021. godine neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku o imenovanju donesenu od nadležnog organa za imenovanje visokog predstavnika".

Prema obrazloženju ove krivične prijave, visoki predstavnik Christian Schmidt nije imenovan relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te bez pravnog legitimiteta donosi odluke kojima narušava ustavni poredak BiH i RS-a.

Prijavu je, potvrđeno je Detektoru, Republičko javno tužilaštvo zaprimilo i bit će dodijeljena u rad republičkom javnom tužiocu.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija kaže da je skoro pa pravilo da visokorangirane ličnosti iz sfere politike i drugih interesnih skupina, kada se protiv njih inicira-pokrene krivični postupak, reaguju na sličan način, optužujući pravosudne institucije za "montirane" političke procese.

- Ovakve i slične reakcije onih protiv kojih se vode postupci, u određenoj mjeri, predstavljaju i pritisak na nosioce pravosudnih funkcija, što je u osnovi neprimjereno, ali bitno je naglasiti da sudije i tužioci, po svojoj vokaciji, trebaju biti spremni nositi ovaj teret na profesionalan način - kaže za Detektor te dodaje da je lično, kao i Vijeće u cjelini, uvijek stajao iza profesionalnog i zakonitog rada nosilaca pravosudnih funkcija, što će činiti i u budućnosti.

I drugi pravni stručnjaci s kojima je razgovarao Detektor ovu prijavu smatraju pritiskom na rad kako Tužilaštva, tako i Suda BiH, koji treba odlučiti o podignutoj optužnici.

Tužilac radio svoj posao

Advokat Aleksandar Jokić smatra da se radi o ciljanom pritisku upravo zbog trenutka kada je prijava podnesena, tačnije nakon što je optužnica podignuta i proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

- S dozom izvjesnosti mogu reći da je podnesena i prije nego je osumnjičeni, odnosno sad ovdje i podnosilac prijave, i vidio tu optužnicu. Tako da je podnesena prijava zbog još uvijek nepročitane optužnice, što samo svjedoči u prilog tezi da se radi o pritisku na pravosuđe prije svega na Tužilaštvo, ali pritisak će se evidentno odraziti na Sud, jer će Sud biti možda i više pod pritiskom nego što je Tužilaštvo - kaže Jokić.

Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Mustafa Šabić smatra prijavu direktnim pritiskom na Tužilaštvo pa i na pravosuđe u cijelosti.

- To je pritisak i na neke buduće eventualne postupke, da znaju ti tužioci ili sudije koji će to raditi, koji rade, da ih očekuju krivične prijave - navodi Šabić.

Zenički advokat Ragib Hadžić naglašava da je u ovom slučaju tužilac prije svega radio svoj posao, te da ne vidi ni indicije da je izašao izvan okvira svojih ovlaštenja.

- Imamo krivičnu prijavu koju je Dodik podnio protiv postupajućeg tužioca koji je radio svoj posao… Da li je ta optužnica opravdana, zasnovana na zakonu, dovoljno potkrijepljena činjenicama, to je sad stvar koju treba da ocijeni Sud. Ne ni Dodik, ni njegov tim odbrane, ni bilo ko drugi, nego to treba da ocijeni Sud - kaže.

Hadžić dodaje da iz ovakvog pritiska možemo naslutiti da bi "nakon potvrđivanja optužnice vjerovatno išla i krivična prijava protiv sudije koji bi potvrdio optužnicu".

Penzionisana sutkinja Državnog suda Džemila Begović pojašnjava kako je sasvim izvjesno da je krivična prijava podnesena da bi se uticalo na pravosuđe.

Pritisak iz dva razloga

- Pritisak može biti iz dva razloga – kad neko protiv vas podnese krivičnu prijavu, prvo što se vi pitate jeste kako će se završiti taj krivični postupak, a drugo što u svakom slučaju može da postoji doza straha, posebno kod onih tužilaca ili sudija koji nisu sigurni u svoje znanje ili su eventualno pristrasni, negdje su naklonjeni jednoj od strana, i onda to svakako može da utiče na odluku - dodaje Begović.

Stručnjaci pojašnjavaju i da se krivična prijava uvijek može podnijeti, ali da je pitanje kakav će biti njen ishod.

Sutkinja Begović kaže da nije čitala prijavu, ali da, prema njenom mišljenju, tu nema nikakvih elemenata zbog kojih bi tužilac mogao odgovarati.

- On je u obavezi da po saznanju otvori istragu i da radi i da podiže optužnice. Eh, sad što je to neko ko se nalazi na nekoj poziciji, to je drugi par cipela - smatra ona.

Situacija pogodna za političare u BiH

Hadžić naglašava kako mu je Dodikova prijava smiješna s jedne strane, ali s druge i opasna.

- Opasna je, ali samo zbog toga što je podnesena organu koji je pod neposrednom Dodikovom kontrolom, a to je Specijalno tužilaštvo RS-a - smatra Hadžić.

Poruka koja je poslana ovom krivičnom prijavom, prema advokatu Jokiću, jeste poruka za koju vjeruje da će se političari potruditi da dođe do svakog tužioca u BiH.

VEZANI TEKST - Sud BiH još nije donio odluku o optužnici Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika

- Ovo nije situacija koja pogoduje, barem je moje mišljenje, samo jednom političaru, ovo zapravo pogoduje većini ako ne i svim političarima koji obnašaju neke funkcije u BiH - smatra on.

Iz Suda BiH nisu željeli komentarisati ovaj slučaj.

Do trenutka pisanja ovog teksta ni Tužilaštvo BiH nije odgovorilo na upite Detektora. Iz Ureda visokog predstavnika, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država također se nisu oglasili.

Tužilaštvo je 11. augusta podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog krivičnog djela "neizvršavanje odluka visokog predstavnika", koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.