open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Predložena nova lokacija za postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu
Gradsko vijeće Sarajeva je svojom ranijom Odlukom o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću definisalo lokaciju za podizanje ovog spomenika u parku između zgrade Predsjedništva i Vlade Kantona Sarajevo.
26.10.2022. u 14:51
get url
text

Urađeno je to u skladu sa Elaboratom o mogućim lokacijama za podizanje spomenika, odnosno, uz prethodno pozitivno mišljenje Općine Centar i Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo. Međutim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje na dostavljeno idejno rješenje za predloženu lokaciju, pozivajući se na Odluku o proglašenju historijskog urbanog pejsaža.

S tim u vezi, na današnjoj sjednici gradski vijećnici su razmotrili Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, u kojem je predložena nova lokacija koja nije u obuhvatu prethodno navedene Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Predložena lokacija se nalazi ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja Tvrtka. Tako utvrđen Nacrt je, zaključkom Gradskog vijeća, upućen u javnu raspravu.

Potom je Gradsko vijeće razmotrilo i Nacrt Odluke o podizanju Spomen-ploče Marku Didojiu – Markanu. O Nacrtu Programa podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2023. godinu, poslije uvodnog izlaganja gradonačelnice, vođena je rasprava u kojoj su gradski vijećnici iznijeli određene prijedloge.
Oba razmatrana Nacrta upućena su u javnu raspravu, saopćio je Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.